Foto: Photo News

Wereldkampioen? Niet als het geld kost

Slechts één op de tien Belgen heeft 1 procent van zijn jaarinkomen over voor een eindzege van de Rode Duivels in Rusland.

Het is een interessante methode om het chauvinisme te meten: hoeveel Belgen zijn bereid om 1 procent van hun jaarsalaris op te geven voor een eindzege van de Rode Duivels. ING stelde de vraag aan een staal inwoners van negen landen in en buiten de EU.

Slechts 10 procent van de Belgen antwoordde ‘ja’ op deze vraag, één van de laagste percentages uit het internationale onderzoek. Van de onderzochte landen zijn alleen de Duitsers minder chauvinistisch (of gieriger). Argentijnen voeren de ranglijst aan: meer dan vier op de tien is bereid in te leveren. Op de vraag of ze bereid zouden zijn een maand niet mobiel te telefoneren om België wereldkampioen te zien worden, antwoordden iets meer Belgen positief, maar ook hier hoort ons land bij de hekkensluiters. De resultaten zijn vergelijkbaar met die van vier jaar geleden, toen ING dezelfde vraag stelde.

Ook op de vraag of ze hopen of denken dat het eigen land wereldkampioen zal worden, tonen de Belgen zich bescheiden. Van de Belgische respondenten hoopt 46 procent het, maar 11 procent denkt het. Er zijn meer Belgen die denken dat Duitsland of Brazilië zal winnen. In zowel Duitsland, Brazilië, Spanje, Portugal als Argentinië schatten de inwoners hun kansen veel hoger in. In dat laatste land denkt haast de helft van de bevolking dat de eindzege binnen bereik is.