Foto: Guy Puttemans

De Croo wil vierde speler op telecommarkt: ‘Belg betaalt te veel’

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) wil dat er een vierde mobiele netwerkoperator toegang krijgt tot Belgische markt. ‘België kan zo een koploper worden in Europa met volwaardig 5G-netwerk aan scherpe prijzen.’

‘De Belgische consument betaalt te veel voor telecomdiensten. De prijzen voor mobiele data zijn bij de hoogste van Europa, we bengelen aan de staart.’ Alexanders De Croo wil daarom een vierde speler toe te laten. ‘De telecommarkt heeft nood aan meer concurrentie’, zegt de Open VLD’er in De Ochtend op Radio 1.

‘Door ruimte te creëren voor een nieuw, vierde mobiel netwerk zorgen we voor extra investeringen, sterkere prijsconcurrentie en lagere prijzen voor de consument’, schrijft De Croo in een persbericht.

‘In Frankrijk en enkele Scandinavische landen zijn er vier spelers en daar heeft het geleid tot lagere prijzen voor mobiele date. De prijs voor een gigabyte data is hier drie keer zo hoog’, concludeert De Croo op De Ochtend.

2039

Momenteel heeft ons land drie mobiele operatoren: Telenet, Proximus en Orange. Daar kan volgend jaar dus een vierde speler bijkomen. ‘Volgend jaar worden de frequenties op het mobiele netwerk opnieuw geveild. De volgende kans om een speler toe te voegen is in 2039.’

Volgens De Croo is het ook een uniek moment om een speler toe te voegen. ‘Er komt een technologieshift van 4G naar 5G.’ Een nieuwe operator zal onmiddellijk moeten starten met de uitbouw van een 5G-netwerk. ‘Dat zal de andere operatoren stimuleren. De rest moet mee. Zo kan België een van de koplopers worden in Europa op de 5G-markt.’

700 miljoen

Als er een vierde mobiel netwerk toegang krijgt, dan wordt een bepaald gedeelte van het mobiele spectrum voorbehouden voor de nieuwkomer. De nieuwe marktanalyse van telecomregulator BIPT maakt het ook mogelijk dat een vierde speler niet alleen een mobiel netwerk kan uitbouwen, maar aan een redelijke prijs ook toegang krijgt tot kabel en fiber.

De veiling van het spectrum zou zo’n 700 miljoen euro kunnen opbrengen. De opbrengst zou gedeeltelijk naar schuldafbouw gaan, een ander gedeelte gaat naar de gemeenschappen.

Koersen omlaag

De beurzen reageerden onmiddellijk op de uitspraken van De Croo. Proximus opende ruim 6 procent lager en ook telenet (bijna 4 procent) en Orange (4 procent) moesten inleveren.