Foto: Photo News

Een glaasje te veel op? Uber ziet u

Uber heeft een patent genomen op een nieuwe technologie die via kunstmatige intelligentie vanop afstand dronken klanten kan herkennen.

Kan Uber binnenkort aan de hand van kunstmatige intelligentie herkennen of u dronken bent of niet? Het klinkt vandaag nog als een soort futuristische grap, maar volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zou de nieuwe technologie sneller werkelijkheid kunnen worden dan velen denken.

Te veel typefouten

De taxi-app Uber heeft namelijk een patent ingediend voor een nieuwe technologie die het gebruik van de Uber-app wereldwijd kan tracken, om daar vervolgens de afwijkingen te herkennen. Loop je op de verkeerde tijd op een verkeerde plek? Doe je er lang over om de juiste knoppen in te drukken. Maak je veel typefouten? Of houdt u uw smartphone niet stevig vast? Grote kans dat je dronken bent of onder invloed van drugs.

Het nieuwe Uber-algoritme zou onder andere uw loopsnelheid, de tijd van de aanvraag, uw typefouten, hoe nauwkeurig een gebruiker klikt op de knoppen in de app en de duur om een taxi te bestellen, registreren en beoordelen. Met de informatie wil Uber de chauffeurs beter kunnen instructies geven, bijvoorbeeld om de dronken klant niet op te pikken. Of om alleen chauffeurs met extra opleiding aan dronken klanten te koppelen.

Privacygevoelig

Op zich lijkt daar niets mis mee. Maar volgens critici onderstreept dit patent op welke grote schaal Uber dit soort apps privacygevoelige data verzamelt. En roept het vragen op wat een bedrijf als Uber met dit soort informatie zal doen. De taxi-app heeft op dit vlak namelijk een bedenkelijke voorgeschiedenis.

Zo werd het huidige traceringssysteem, dat ‘God View’ werd gedoopt, onder meer misbruikt door Uber-werknemers om de locatie van hun exen te volgen of om beroemdheden en politici te kunnen lokaliseren, blijkt uit een verklaring van voormalig Uber-werknemer Samuel Ward Spangenberg in oktober 2016.

Seksuele aanranding

Daarnaast vrezen critici ook dat de info zou gebruikt kunnen worden door Uber-chauffeurs die misbruik kunnen van de toestand van de dronken klanten, meldt The Guardian. Volgens een recent onderzoek door CNN zijn er de voorbije vier jaar in de VS immers liefst 103 Uber-chauffeurs beschuldigd van seksuele aanranding en/of verkrachting van één van hun klanten. De meeste daarvan waren net dronken.