WWDC 2018 conferentie in San Jose

Apple zet in op privacy

Apple lanceert deze week geen nieuwe gadgets, maar wil ons helpen om onze privacy te bewaken en ons smartphone-gebruik onder controle te houden. De technologie-industrie neemt dit voorjaar duidelijk een adempauze.

Zijn nieuwe iPhones kondigt het bedrijf doorgaans in september aan. Maar op zijn jaarlijkse ontwikkelaarscongres WWDC heeft Apple meestal toch een aantal verrassingen in petto, al is het maar een opgefriste versie van een bestaande Macbook. Niet dus: op WWDC 2018 werd alleen software voorgesteld, en dan nog grotendeels wat bescheiden schaafwerk aan wat al bestond.

iPhone-fans zaten uit te kijken naar een eerste blik op iOS 12, het volgende besturingssysteem voor Apple’s smartphones dat waarschijnlijk in september beschikbaar zal zijn. Opvallend: iOS 12 zal beschikbaar zijn op alle smartphones die nu iOS 11 hebben, tot en met de bijna 5 jaar oude iPhone 5S. Apple stuurt daarmee een krachtig verhaal: u hoeft echt niet (meer) elk jaar een ander toestel te kopen, om ‘mee’ te zijn met de nieuwste software. Op de concurrerende Android-smartphones mogen gebruikers zich heel gelukkig prijzen als ze na twee jaar nog updates van het besturingssysteem krijgen.

Digitaal welzijn

Apple toonde ook aan dat het mee is met dé technologie-trend van 2018: ‘digitaal welzijn’. Net als Google vorige maand aankondigde voor Android, krijgt ook iOS 12 ingebouwde instrumenten om je smartphone-gebruik onder controle te houden. Zo zul je kunnen instellen hoeveel tijd je maximaal wilt besteden aan een app als Instagram, via de nieuwe app Screen Time. De app toont je hoeveel tijd je in totaal naar je smartphonescherm hebt zitten staren. Je krijgt ook meer controle over de meldingen die het besturingssysteem doorgeeft, zodat je minder vaak wordt gestoord. Verder sleutelt Apple gewoon aan wat er al was. Siri en de bewegende Animoji krijgen een update.

Ook MacOS krijft weldra een nieuwe versie, en die zal de naam Mojave dragen. Opvallend: de Safari browser krijgt er heel wat privacy-opties bij. Facebook zal wellicht knarsetanden bij het nieuws dat je de Facebook ‘like’ knoppen voortaan kunt blokkeren. Dat Facebook die knoppen (op websites overal op het Web) kan gebruiken om zijn gebruikers ook buiten het sociale netwerk te volgen, werd al meermaals bekritiseerd. Apple steekt er nu een technisch stokje voor. In één ruk blokkeert Apple ook ‘fingerprinting’, een controversiële techniek die sommige websites gebruiken om internetgebruikers te volgen zonder een cookie op hun systeem te plaatsen. Een webserver kan je browser herkennen aan een unieke combinatie van, onder meer, schermformaat en geïnstalleerde fonts. Maar Safari zal tegenover de webserver ‘liegen’ over die geïnstalleerde fonts, om zo identificatie zo goed als onmogelijk te maken.