Foto: REUTERS

Spotify zet ‘antihaatbeleid’ na enkele weken al stop

Spotify heeft zijn ‘antihaatbeleid’ terug ingetrokken, na druk van artiesten en platenlabels. De Zweedse streamingdienst wilde zo muziek van controversiële artiesten weren uit zijn playlists.

Spotify maakte half mei bekend dat het een nieuwe ‘gedragscode’ zou hanteren. Die hield in dat muziek van R&B-zanger R. Kelly en rapper XXXTentacion zou worden geweerd uit officiële playlists van de Zweedse streamingdienst, en uit de algoritmes die gebruikers suggesties aanreiken.

Die maatregel kwam er omdat beide heren worden beschuldigd van seksueel geweld tegen vrouwen. Hun muziek helemaal verwijderen, deed het evenwel niet. ‘We willen dat onze “redactionele beslissingen”, over wie we op welke manier program­meren, stroken met onze waarden’, zo verdedigde Spotify die beslissing.

Heel wat artiesten reageerde kritisch op het ‘antihaatbeleid’. Zij vreesden dat niet beschuldigingen, ook al niet bewezen, een impact zouden hebben op het wel of niet oppikken van bepaalde muziek. Onder meer rapper Kendrick Lamar dreigde met een boycot. Daarom keert de Zweedse streamingdienst nu op zijn stappen terug, zo schrijft het bedrijf zelf in een blogpost.

‘Hoewel we menen dat onze intenties goed waren, was de formulering te vaag. We creëerden verwarring en bezorgdheid. We hadden beter genoeg input verzameld van ons eigen team en belangrijkste partners alvorens deze nieuwe richtlijnen te delen’, klinkt het. ‘We willen geen rechter spelen. Het is niet onze taak om artiesten tot de orde te roepen.’

Spotify wilde met zijn ‘antihaatbeleid’ nooit specifieke artiesten viseren, zei topman Daniel Ek eerder deze week al op een conferentie in Californië. ‘We hebben dit verkeerd aangepakt.’

Bron: Bloomberg