Foto: REUTERS

Duitse justitie wil Puigdemont weer in de cel

Het Duitse openbare ministerie heeft aan het Duitse gerecht gevraagd om Carles Puigdemont uit te leveren aan Spanje. In afwachting moet de Catalaanse leider opnieuw de cel in, vindt men.

Carles Puigdemont verblijft sinds 25 maart in Duitsland, waar hij werd opgepakt op basis van een in Madrid uitgevaardigd Europees aanhoudingsbevel. Begin april mocht hij de gevangenis van Neumünster alweer verlaten, in afwachting van een eventuele overlevering aan Spanje. Hij mocht zich vrij bewegen, maar Duitsland niet verlaten.

Het openbaar ministerie van de deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft nu gevraagd om Puigdemont opnieuw op te sluiten. Het vraagt de bevoegde rechtbank de overlevering van de Catalaan aan Spanje goed te keuren, en in afwachting daarvan is het vluchtrisico te groot, luidt het.

De uiteindelijke overleveringsbeslissing moet genomen worden door een rechtbank in Sleeswijk-Holstein. Die heeft zich tot nu toe erg sceptisch uitgelaten over de geldigheid van de aanklachten uit Madrid. Zo oordeelde hij eerder dat de aanklacht van rebellie onvoldoende is voor een overlevering aan Spanje. Wel moest nog onderzocht worden of de 55-jarige Puigdemont kon worden overgeleverd wegens misbruik van overheidsgeld. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

Bron: Reuters, Belga