Foto: BELGAIMAGE

Benny Claessens wint belangrijke Duitse acteerprijs

Acteur Benny Claessens heeft maandag op het Theatertreffen van Berlijn de Alfred-Kerr-Spelersprijs gewonnen. Dat is de belangrijkste Duitse acteerprijs voor jong theatertalent. De lofrede van het enige jurylid, de acteur Fabian Hinrichs, bracht nadien een discussie op gang.

Hinrichs gaf de prijs aan Benny Claessens - bij het grote publiek bekend voor zijn rol als Benny De Pauw in de Woestijnvis-serie Het Geslacht De Pauw - voor zijn acteerprestatie in het stuk ‘Am Königsweg’ van Elfriede Jelinek, gemaakt aan het Deutsche Schauspielhaus Hamburg. ‘Als Benny Claessens de bühne verlaat, is men triest. Het had gerust nog veel langer mogen duren’, zei de Duitse acteur in zijn lofrede.

Hinrichs zei ontgoocheld te zijn over de kwaliteit van de voorstellingen die hij te zien kreeg. Volgens hem zijn de hedendaagse acteurs te veel uitvoerders en te weinig kunstenaars. Claessens is volgens hem een uitzondering, hij herinnert aan de verloren gedachte ‘dat een toneelspeler een heel theater kan zijn’, klonk het. De kritiek van Hinrichs werd door verschillende Duitse media opgepikt.

Theater van Shakespeare

De Zwitserse regisseur Milo Rau liet in zijn speech op de prijsuitreiking een gelijkaardig geluid horen. De nieuwe artistiek directeur van het NTGent publiceerde eerder deze maand zijn 'Manifest van Gent', waarin hij zijn visie op theater uit de doeken deed.

'Het strategische verbod op meer dan 20 procent tekst uit klassiekers per voorstelling voor alle producties van het NTGent, zoals we in het Manifest van Gent vastgelegd hebben, betekent juist dat de spelers, en aan hun zijde ook de scenografen, de technici en de regisseurs, opnieuw auteurs van hun tekst worden, zoals ze dat (...) in het theater van Shakespeare ooit waren', zei hij in Berlijn.

'Plassen op het podium'

'Ook Benny Claessens zei in zijn dankwoord dat hij dat probleem ervaart. Hij vertrok daarbij vanuit zijn eigen ervaringen in België', zegt Michael Nijs, academisch medewerker aan de theateropleiding van de Academie voor Beeldende Kunsten in Stuttgart. Volgens Nijs, die aanwezig was op de prijsuitreiking in Berlijn, is de kritiek niet nieuw, maar is het belangrijk dat ook acteurs die nu onderschrijven.

Claessens haalde in zijn dankwoord ook uit naar een niet nader genoemde actrice van NTGent, volgens hem een voorbeeld van de 'oude archaïsche theaterwereld'. 'Ze is bezorgd over al dat naakt en plassen op het podium, waarbij ze duidelijk verwijst naar mijn werk bij NTGent, dat ze niet gezien heeft. Haar voornaamste bezorgdheid is hoe het publiek daarmee zal omgaan', zei hij.

De Alfred-Kerr-Darstellerpreis, ter nagedachtenis van de Berlijnse theatercriticus Alfred Kerr,  wordt sinds 1991 jaarlijks op de laatste dag van het Theatertreffen uitgereikt aan een jonge acteur of aan een jonge actrice die op dat theaterfestival speelt.

Het Theatertreffen toont elk jaar de tien opmerkelijkste voorstellingen uit Duitsland, Oostenrijk en Duitstalig Zwitserland. Het Belgische TheaterFestival werd in 1987 opgericht naar het voorbeeld van het Theatertreffen.

Bron: BELGA