• archiefbeeld.

Waalse minister eist tabaksverbod in supermarkten

‘Als de supermarkten het niet zelf doen, zal ik niet aarzelen om de federale regering te vragen een tabaksverbod op te leggen’, zegt Waals minister van Volksgezondheid Alda Greoli (CDH) vandaag bij de presentatie van het eerste Waalse anti-tabaksplan.

In België sterven 40 mensen per dag als gevolg van roken. Geconfronteerd met deze ‘noodsituatie’, en terwijl in Wallonië ongeveer 800.000 rokers 16 sigaretten per dag roken, riep de Waalse minister Greoli de supermarkten op om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Met maar één doel: supermarkten zover krijgen dat ze uiteindelijk tabak uit de schappen halen.

‘Tegenwoordig is tabak in alle warenhuizen verkrijgbaar. De overvloed en nabijheid van tabakswinkels hebben een invloed op de consumptie, daarom vraag ik de verschillende actoren om na te denken in het kader van hun sociale verantwoordelijkheid’, zegt Greoli aan Belga. De Waalse minister hoopt dat supermarkten zelf stoppen met de verkoop van sigaretten, waardoor er een 'denormalisering' van tabak zou komen.

Kruidvat als voorbeeld

Volgens Greoli is de verkoop van tabak in supermarkten al verboden in veel landen, waaronder Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. In Nederland en België heeft de drogisterijketen Kruidvat tabaksproducten al uit zijn rekken gehaald.

‘Dit is voorbeeldig, want ik weet dat het opgeven van de tabaksverkoop kosten met zich brengt’, zegt Greoli. Zij garandeert dat zij niet zal aarzelen de federale overheid te vragen om met meer dwingende maatregelen in te grijpen, als de sector het zelf laat afweten.