Foto: RR

‘Neem uw autosleutel ’s nachts mee naar boven’

De klassieke autosleutel verliest aan populariteit, veel sleutels werken nu zonder contact. Dat houdt gevaren in. Criminelen kunnen het signaal tussen de sleutel en de wagen oppikken, en de auto openen en starten.

In amper 23 seconden slagen dieven erin een auto te stelen, zonder een sleutel te gebruiken. Ze gebruiken speciale software en ‘hacken’ zo de auto.

‘Bij ons zijn er nog geen gevallen bekend’, zegt Guy Thyskens van de federale politie. ‘Maar onze specialisten autocriminaliteit kennen het systeem en weten dat het werkt. Veel mensen steken hun sleutel ’s nachts aan de binnenkant van de voordeur of leggen hem in de buurt van de deur neer. Criminelen weten dat. Met een relay box, te koop op het internet, scannen ze de woning langs de buitenkant. Hun toestel versterkt dan het signaal tussen de sleutel die binnen ligt en de wagen die op de oprit staat. Een medeplichtige kan de deur openen en de wagen starten.’

Het is nochtans eenvoudig om zich te beveiligen tegen het hoogtechnologische apparaat. Autosleutels in een metalen doos stoppen of in aluminiumfolie wikkelen, helpt. ‘Maar het simpelste is de sleutels mee naar boven nemen. Dan kunnen ze het signaal niet oppikken’, zegt Thyskens.

Het aantal autodiefstallen in ons land is overigens fors gedaald. In 2010 waren het er nog 12.998, vorig jaar 6.285 (cijfers tot 30 september 2017).