Foto: EPA-EFE

Israël roept Belgische ambassadeur op het matje

De Israëlische regering ontbiedt Olivier Belle, de Belgische ambassadeur in het land, nadat ons land er in de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) voor stemde om de recente incidenten in Gaza te onderzoeken. Spanje en Slovenië kregen al dezelfde behandeling.

Nadat België, Spanje en Slovenië vrijdag bij de VN stemden voor een internationale onderzoekscommissie naar de dodelijke protesten in Gazan werden de ambassadeurs van Spanje en Slovenië maandag op het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht. De Belgische ambassadeur, Olivier Belle, is dinsdag aan de beurt.

De VN-mensenrechtenraad keurde vrijdag met 29 stemmen tegen twee en veertien onthoudingen een resolutie goed voor een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie naar de protesten aan de Israëlische grens met Gaza, waarbij meer dan 60 Palestijnen werden doodgeschoten door Israëlische soldaten. Duizenden anderen raakten gewond. De resolutie veroordeelde ook ‘het disproportioneel en willekeurig geweld van de Israëlische bezettende legermacht tegen Palestijnse burgers’.

Eerder had Israëlisch premier Benjamin Netanyahu al stevige kritiek geuit tegenover het VN-orgaan ‘dat zichzelf een mensenrechtenraad noemt maar nogmaals bewezen heeft dat het een hypocriete en bevooroordeelde organisatie is die Israël wil treffen en terrorisme ondersteunt’.

Bron: Belga, Haaretz