• Ook de Amerikaanse talkshowhost Trevor Noah begrijpt niets van Martinez’ keuze.

Betoging, protestacties en steun van Amerikaanse tv-ster voor Radja, Martinez al ontslagen op Wikipedia

Heel wat Belgische voetbalfans zijn er het hart van in dat publiekslieveling Radja Nainggolan uit de kern werd gelaten voor het WK. Op sociale media worden allerlei protestacties op touw gezet, en zelfs de Amerikaanse talkshow-ster Trevor Noah spreekt zijn steun uit voor ‘Il Ninja’.

Voor het oefencomplex van de voetbalbond in Tubeke verzamelden zondagmiddag na de bekendmaking van de selectie, met daarin geen plaats voor Radja Nainggolan, al enkele fans om hun ongenoegen te uiten. Met een spandoek betuigden ze hun steun aan de Roma-middenvelder. ‘Radja kan in elke ploeg ingepast worden’, reageerde John uit La Louvière op de uitleg van bondscoach Roberto Martinez, als zou Radja om tactische redenen thuisgelaten worden.

Betoging, protestacties en steun van Amerikaanse tv-ster voor Radja, Martinez al ontslagen op Wikipedia
Enkele Duivels-fans kwamen al protesteren aan het oefencomplex van de voetbalbond in Tubeke. Foto: kvu/Het Nieuwsblad

Op Facebook worden al plannen gesmeed voor een betoging dinsdag aan de Houba De Strooperlaan 145 in Brussel, waar de Belgische Voetbalbond kantoor houdt. Meer dan 6.000 mensen beloofden voorlopig te komen.

Of er dinsdag ook effectief zoveel volk afzakt naar Brussel, valt te betwijfelen. Dat er de volgende weken nog protest volgt, lijkt wel zeker. Zo roept de populaire ludieke Facebook-pagina Ministerie van Sport op om bij de eerstvolgende oefenwedstrijd van de Rode Duivels, thuis tegen Portugal op zaterdag 2 juni, massaal maskers met de beeltenis van Nainggolan te dragen. Die kunnen online gedownload worden.

Ondertussen is er ook een website opgericht om ‘Il Ninja’ te steunen. Via www.iksteunradja.be deelden al meer dan 80.000 mensen een ode aan de middenvelder. Die krijgt zelfs steun van ver buiten het Europese continent. De Amerikaanse talkshow-presentator Trevor Noah gelooft op Twitter niet dat de bondscoach hem thuislaat voor tactisch redenen. ‘Hij speelt duidelijk geen Fifa (populair voetbalgame). Radja is een beest.’

Selectieheer Roberto Martinez moet het ondertussen ontgelden. Op de online encyclopedie Wikipedia werd zijn persoonlijke pagina (even) aangepast. Het hoofdstuk ‘trainerscarrière’ werd daarbij enigszins anders afgesloten: ‘Op 21 mei raakte bekend dat Martinez Nainggolan niet meenam naar het WK in Rusland, als gevolg hiervan werd Martinez op staande voet ontslagen en op de brandstapel op de Heizel verbrand.’

Betoging, protestacties en steun van Amerikaanse tv-ster voor Radja, Martinez al ontslagen op Wikipedia