Foto: An Nelissen

Zelfs met 600 euro is huren een uitdaging

De huurprijzen stijgen snel, zeker voor de woningen met de laagste prijzen. Gemiddeld betaalt een huurder al 600 euro. Maar wat vindt u daarvoor? We namen de proef op de som.

De voorbije vijf jaar stegen de huurprijzen met 10,21 procent, een pak meer dan de inflatie van 5,49 procent. Vooral woningen met lage huurprijzen worden duurder, meldt de huurdersbond.

Huren is het duurst in Vlaams-Brabant, waar een gemiddelde huurwoning 647 euro kost. West-Vlaanderen is het goedkoopst, daar vind je al een huurwoning voor 567 euro per maand.

Maar wat krijg je nog voor een budget van rond de 600 euro? We deden een korte steekproef via immoweb.be. Wat zoeken we? Een huis of appartement met twee slaapkamers, maximumbudget van 600 euro per maand. Wat blijkt? Heel veel keuze is er niet. Tenzij u graag in het interieur van uw grootmoeder woont.

In Gent vinden we vier appartementen, waarvan slechts één onder het maximumbudget duikt. Drie ervan zijn in erbarmelijke staat, ééntje (550 euro) kan bekoren. Een huis vinden we gewoon niet in de Arteveldestad. Wie dacht dat het in Sint-Niklaas beter zou zijn, heeft het mis. Vijf appartementen vinden we, met opnieuw maar één waar we onszelf in zien wonen.

Een centrumstad in West-Vlaanderen dan maar? Roeselare doet inderdaad beter met negen keuzemogelijkheden. Over het algemeen krijgen we meer waar voor ons geld: iets meer licht, moderner en groter. Er zijn zelfs drie huizen te vinden in Roeselare, al zien ze er niet al te fris uit. Verkennen we toch ook even Vlaams-Brabant, waar de prijzen het hoogst zijn, dan merken we meteen het verschil. In Vilvoorde staan momenteel drie appartementen binnen ons budget te huur, maar tenzij u van donker en grauw houdt, zal u er niet warm van worden.

Conclusie: zelfs met 600 euro, de gemiddelde prijs voor een huurwoning, is het moeilijk om een appartement of huis te vinden in Vlaanderen. Zeker wie een extra slaapkamer nodig heeft.