Foto: BELGA

Kasteelmoord krijgt nieuw proces voor hof van beroep

Het parket van West-Vlaanderen heeft beroep aangetekend tegen de straffen voor de vier veroordeelden in de zaak van de Kasteelmoord. Het hele proces wordt overgedaan voor het hof van beroep.

André Gyselbrecht (67), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (54) en Franciscus Larmit (41) werden in april van dit jaar tot respectievelijk 27, 21, 27 en 15 jaar cel veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens. Maar het parket, dat de staat vertegenwoordigt, gaat niet akkoord met die straffen.

Eerder gingen ook al dokter André Gyselbrecht en Evert de Clercq in beroep. Maar door de beslissing van het parket zal het proces in beroep niet alleen tegen Gyselbrecht en De Clercq gebeuren, maar ook tegen de twee andere veroordeelden. Voor het hof van beroep vindt het proces dus gronde volledig opnieuw plaats. Dat is nieuw. Vroeger kwamen moordzaken altijd voor het hof van assisen terecht. Tegen uitspraken van assisen kan geen beroep worden aangetekend.

De moord

Dokter André Gyselbrecht had vorig jaar al toegegeven dat hij de opdracht gaf voor de moord op zijn schoonzoon. Het openbaar ministerie eiste dertig jaar cel, hij kreeg 27 jaar. Op vraag van Gyselbrecht regelde Pierre Serry, die ook bekentenissen aflegde, een huurmoordenaar. Tegen hem werd 26 jaar cel geëist, hij kreeg er 21.

De Nederlander Roy Larmit bracht huurmoordenaar Ron van Bommel naar het kasteel waar Saelens en zijn gezin woonden. Daar werd de moord gepleegd, Larmit hielp het lijk te begraven. Hij claimde dat hij niets wist van een moordcomplot en vroeg om alleen veroordeeld te worden voor ‘lijkverberging’. Er was 24 jaar cel geëist, het zijn er 15 geworden.

Een andere Nederlander, Evert de Clercq, kwam in het strafdossier aan bod als tussenpersoon tussen Serry en Van Bommel: 28 jaar vorderde het Openbaar Ministerie, de rechtbank besliste er 27 van te maken.

Bron: Belga, eigen berichtgeving
Niet te missen