Foto: AFP

Senaatscommissie twijfelt niet aan Russische inmenging bij presidentsverkiezingen

Rusland heeft de presidentsverkiezingen proberen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump. Dat vinden de leden van de Inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat woensdag. Ze scharen zich daarmee achter de conclusie van de inlichtingendiensten. In maart kwam de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden nog tot de tegenovergestelde conclusie.

‘Er is geen twijfel dat Rusland een ongeziene poging ondernam om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden’, zegt de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie Inlichtingen, Richard Burr, woensdag in een gemeenschappelijke verklaring met zijn Democratische collega Mark Warner.

‘Na een grondige doorlichting besluiten we dat de conclusies van de inlichtingendiensten accuraat zijn’, licht Warner toe. ‘De Russische poging was substantieel, verfijnd en bevolen door president Poetin zelf, met als doel Donald Trump te helpen en Hillary Clinton schade toe te brengen.’

De commissie komt tot die conclusie na een hoorzitting achter gesloten deuren. Voormalig Nationaal Inlichtingendirecteur James Clapper, oud-CIA-directeur John Brennan en oud-NSA-topman Mike Rogers kwamen getuigen. Voormalig FBI-directeur James Comey was opgeroepen maar daagde niet op.

Republikeinen verdeeld

De steun van de Senaatscommissie voor de conclusies van de inlichtingendiensten staat in schril contrast met het besluit van haar tegenhanger in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daar weigerde de Republikeinse meerderheid in te stemmen met de bevindingen van de inlichtingendiensten.

Het eindrapport van de Senaatscommissie moet nog geschreven worden, maar de Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn duidelijk verdeeld over het Rusland-onderzoek.

Naast de parlementaire commissies voert ook speciaal aanklager Robert Mueller een onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Bron: Reuters
Niet te missen