Foto: REUTERS

Brits hoofd van Oxfam stapt op na misbruikschandalen

Het hoofd van Oxfam Groot-Brittannië, Mark Goldring, heeft zijn ontslag aangekondigd nadat de werking van de organisatie in het gedrang was gekomen door misbruikschandalen. Dat schreef hij woensdag op de website van de organisatie.

Goldring wil op het eind van het jaar opstappen bij de hulporganisatie. Hij reageerde daarmee op het schandaal rond seksfeestjes van Oxfam-personeel met prostituees in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010. Volgens een rapport werden mensen er in plaats van geholpen te worden door de medewerkers ook gepest en geïntimideerd. Zeven medewerkers, waaronder de Oxfam-leider voor Haïti, moesten vertrekken. Er moest ook een Belgische man opstappen na de schandalen. Roland Van Hauwermeiren was lokaal verantwoordelijke voor Oxfam UK in Haïti na de aardbeving.

In Tsjaad zou het tot soortgelijke incidenten gekomen zijn. Berichten daarover brachten eerder dit jaar een resem onthullingen over wangedrag bij andere hulporganisaties.

Goldring schreef dat hij stappen heeft ondernomen om van Oxfam een betrouwbare en respectvolle plek te maken voor iedereen die contact heeft met de organisatie. ‘De tijd is aangebroken om het vertrouwen van het publiek te herstellen en daarvoor is een nieuwe leider nodig’.

Goldring, die sinds 2013 aan het roer staat van Oxfam in het Verenigd Koninkrijk, kreeg wegens een misplaatste vergelijking ook zelf bakken kritiek over zich heen. In een interview The Guardianzei hij dat zijn organisatie werd aangevallen alsof ze baby’s in hun bedjes hadden vermoord. Critici beschuldigden hem ervan het schandaal te minimaliseren. ‘Ik stond onder stress’, verklaarde Goldring later over zijn opmerking en verontschuldigde zich.

Bron: BELGA
Niet te missen