Foto: AFP

‘Yanny’ of ‘Laurel’, wat hoort u?

Op Twitter circuleert een geluidsfragment van vier seconden, waarin je twee keer na elkaar hetzelfde woord hoort. Luisteraars zijn in twee kampen verdeeld: mensen die ‘Yanny’ horen, en anderen die overtuigd zijn dat het ‘Laurel’ is.

Het geluidsfragment is het auditieve equivalent van een optische illusie. Of je Yanny of Laurel hoort, hangt af van een aantal factoren. Het heeft onder meer te maken met leeftijd, want hoe ouder iemand wordt, hoe minder gevoelig hij is voor hoge tonen.

Daarnaast kan ook de geluidskaart van het apparaat waarop je het fragment afspeelt een rol spelen. ‘Met een perfecte studiokwaliteit zou dit fragment een heel ander verhaal opleveren’, zegt audioloog Bart Vinck in De wereld vandaag op Radio 1. ‘Nu leidt het tot auditieve verwarring wanneer het geluid het oor binnenkomt. Het gaat dus ook om de mens die het geluid interpreteert.’

Het is ook mogelijk dat iemand beide namen hoort. Dat kan via ervaring en training. Iemand die bijvoorbeeld met muziek bezig is en vaak naar ingewikkelde symfonieën luistert, is beter getraind om verschillende tonen van elkaar te onderscheiden.

 

 

Niet te missen