Foto: Anadolu Agency

Vlaams Parlement is hard voor Israël én Hamas

Het Vlaams Parlement veroordeelt het recente geweld aan de grens tussen Gaza en Israël en vraagt om een onderzoek. De resolutie is hard voor Israël én Hamas. Groen en SP.A onthielden zich.

De goedgekeurde resolutie vraagt een ‘internationaal onpartijdig onderzoek’ naar het geweld van maandag en vraagt expliciet aan de Europese Unie een ‘actieve bemiddelende rol’ te spelen om tot een duurzame vrede te komen in de regio.

Het Vlaams Parlement legt de verantwoordelijkheid voor de zestig doden zowel bij het Israëlische leger als bij Hamas. Over Israël zegt de resolutie: ‘Het neerschieten van ongewapende protestvoerders door het Israëlische leger is buiten alle proportie en totaal onaanvaardbaar.’ Over Hamas zegt het parlement: ‘Hamas handelde onverantwoordelijk door duizenden mensen, onder wie kinderen, massaal naar de grens te sturen, in het volle bewustzijn dat dit door Israël beantwoord zal worden met een harde reactie.’

De resolutie werd ingediend door Karim Van Overmeire (N-VA) en kreeg de steun van de meerderheidspartijen én Vlaams Belang.

Volgens hoofdindiener Van Overmeire is het de hoogste tijd voor een ‘duurzame en vreedzame oplossing waarbij Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en waarbij Israël akkoord gaat met een tweestatenoplossing’.

Oppositie vindt tekst niet sterk genoeg

Oppositiepartijen SP.A en Groen onthielden zich bij de stemming. Zij wilden graag dat de tekst verder ging. Tine Soens (SP.A) pleitte in het parlement om de wapenleveringen aan Israël vanuit Vlaanderen, België en de Europese Unie te stoppen.

Wouter Van Besien (Groen) pleitte ook voor een wapenembargo tegen Israël. Hij had het voorts moeilijk met de passage over Hamas. Groen steunt het idee dat de verantwoordelijkheid ook bij die groepering wordt gelegd, maar vreest dat de passage zal gelezen worden als blaming the victim, alsof het de schuld van de betogers is dat ze zijn doodgeschoten.

Ook het feit dat de resolutie niets zegt over Israëls nederzettingenpolitiek vindt Groen een gemiste kans.

Bron: BELGA