Foto: AFP

Vaticaan geeft nonnen advies over sociale media

Het Vaticaan heeft richtlijnen opgesteld voor kloosternonnen en het gebruik van sociale media. Ze moeten vooral niet te aanwezig zijn, want dan riskeren ze de ‘contemplatieve stilte’ te verstoren.

Nonnen mogen zeker sociale media zoals Twitter en Facebook gebruiken, maar houden zich het best afzijdig. Dat staat in een nieuw document dat het Vaticaan heeft vrijgegeven.

Ze worden geadviseerd om sociale mediakanalen met ‘soberheid en discretie’ te gebruiken. Ze moeten niet alleen aandacht besteden aan de inhoud van het nieuws, maar ook de kwaliteit van de informatie en de communicatiemethode.

Als ze dat advies in de wind slaan, riskeren de nonnen ‘de stilte te doorbreken en het kloosterleven te vullen met lawaai, nieuws en woorden’. Sociale media mogen zeker ‘geen gelegenheid vormen om tijd te verspillen of te ontsnappen aan de verplichtingen binnen het kloosterleven’.

De richtlijnen komen er drie weken nadat een groepje kloosternonnen via sociale media had gereageerd op een verkrachtingszaak in het Spaanse Pamplona. Hun post op Facebook kreeg meer dan 14.000 likes en werd 15.000 keer gedeeld.

Ze schreven: ‘Wij leven in een klooster, we dragen een habijt tot aan onze enkels, we gaan niet uit, we gaan niet naar feestjes, we drinken geen alcohol (...). Onze keuze is een optie die ons niet beter of slechter maakt dan iemand anders, zelfs al maakt ons dat, paradoxaal, vrijer en gelukkiger dan vele anderen. En net omdat het een vrije keuze is, verdedigen wij het recht van alle vrouwen om vrijwillig nee te zeggen tegen beoordeeld, verkracht, vermoord of vernederd te worden. Zuster, ik geloof jou.’