Foto: Photo News

De grote dag van Harry en Meghan, uur per uur

De Britse prins Harry wordt vanaf zaterdag helemaal onbereikbaar voor wie toch nog stille hoop koesterde. Om 14.00 uur is hij officieel getrouwd met Meghan Markle, als de dag verloopt zoals gepland. Dit is het programma.

Het koppel koos niet Westminster Abbey in Londen als trouwlocatie, zoals de meeste leden van de koninklijke familie, maar St. George’s Chapel in Windsor, ten westen van de hoofdstad. Daar zal de politie voor 09.00 uur Britse tijd vooral in de weer zijn om het bezoek van alle kijklustigen in goede banen te leiden. Verwacht wordt dat zo’n 100.000 mensen naar Windsor zullen afzakken.

Om 09.00 uur (10.00 uur onze tijd) worden de 1.200 gewone burgers die werden uitgenodigd door het koppel verwelkomd op het kasteel van Windsor. Zij zullen de aankomst van de bruid en bruidegom en hun gasten kunnen bijwonen, en het konvooi van koetsen kunnen zien wanneer dat het kasteel verlaat. Onder hen Amelia Thompson, een 12-jarig slachtoffer van de aanslagen in Manchester. De ‘burgergasten’ krijgen geen receptie aangeboden.

De grote dag van Harry en Meghan, uur per uur
St George’s Chapel Foto: AFP

Vanaf 09.30 uur (10.30 uur onze tijd) zullen de eerste gasten arriveren voor de huwelijksceremonie in St. George’s Chapel. Meghan en Harry nodigden 600 mensen uit voor de plechtigheid, onder hen ook de broer en zussen van Diana. Wie benieuwd is naar de hoeden die de vrouwelijke gasten verwacht worden te dragen, kan vanaf dan best al afstemmen op een van de televisiezenders die het huwelijk uitzenden.

De leden van de koninklijke familie zullen arriveren om 11.20 uur (12.20 uur onze tijd). Ook prins Philip, nog herstellende van een heupoperatie, zal aanwezig zijn. Sommigen met de auto, anderen te voet of zelfs met koets. De bruidegom wordt verwacht om 11.45 uur (12.45 uur onze tijd), samen met zijn getuige, prins William.

Meghan zal volgens de planning om 11.59 uur (12.59 uur onze tijd) aan de kerk arriveren per auto, samen met haar moeder Doria Ragland. De bruid krijgt daar het gezelschap van haar bruidsmeisjes en bruidsjonkers, onder wie ook prins George en prinses Charlotte, de oudste kinderen van William en Kate. Wie de bruid naar het altaar zal begeleiden, is voorlopig nog onduidelijk. Prins William staat als getuige naast de bruidegom, Meghan heeft geen getuige kozen.

Om 12.00 uur (13.00 uur onze tijd) begint de huwelijksmis die zal geleid worden door David Conner, deken van Windsor. Justin Welby, de aartsbisshop van Canterbury en het religieuze hoofd van de Anglicaanse Kerk, zal het koppel trouwen. Op vraag van het koppel zal ook de Amerikaanse bisschop Michael Bruce Curry zal een speech geven tijdens de plechtigheid. Ook Jane Fellowes, zus van Diana, zal iets voorlezen tijdens de ceremonie.

De grote dag van Harry en Meghan, uur per uur
De koets die wordt gebruikt bij mooi weer Foto: REUTERS

De mis zal een uurtje duren en om 13.00 uur (14.00 uur onze tijd) zullen de jonggehuwden naar buiten wandelen om kort daarna in de klaarstaande koets te stappen voor een ritje van ongeveer drie kilometer langs de menigte in Windsor. Dat zou een twintigtal minuten duren.

Ze keren daarna terug naar het kasteel van Windsor voor een receptie die wordt georganiseerd door Queen Elizabeth, om 13.30 uur (14.30 uur onze tijd). Aansluitend mag het koppel en de koninklijke familie de beste poses bovenhalen voor fotograaf Alexi Lubomirski. Hij maakte ook al de verlovingsfoto van het koppel.

Later op de dag zullen 200 gasten afzakken naar Frogmore House voor de avondreceptie, aangeboden door prins Charles. Verwacht wordt dat beide recepties minder formeel zullen zijn dan die op de trouw van prins William en Kate Middleton in 2011. Wie de gasten zijn, is niet geweten. Zeker is wel dat er geen politici of wereldleiders bij zullen zijn. Ook geen May, Trump of Obama dus.