Massaal vluchten geschrapt bij Brussels Airlines

Driekwart van de vluchten van Brussels Airlines is geannuleerd, 25.000 passagiers zijn getroffen vandaag. De vakbonden zitten sinds 10 uur opnieuw samen met de directie om te praten over een ‘nieuw voorstel’.

Op de tweede dag van de pilotenstaking worden vandaag meer dan 200 vluchten geschrapt. Het grootste deel van de passagiers is daardoor getroffen. 5.000 mensen kunnen wel nog vliegen. Alles is wel rustig op de luchthaven van Zaventem, benadrukt Brussels Airlines.

De directie en vakbonden zijn om 10 uur rond de tafel gaan zitten om een uitweg te zoeken voor het sociaal conflict. Eerdere gesprekken liepen maandag met een sisser af.

‘Het is belangrijk dat we tot een oplossing komen’, zegt Kim Daenen, woordvoerster van Brussels Airlines. ‘We hebben maandagavond een voorstel op tafel gelegd waarvan we echt denken dat het dichter bij de verzuchtingen van de piloten komt, met veel aandacht voor het evenwicht tussen werk en privé.’

Miljoenen verlies

Dat voorstel is niet te nemen of te laten, benadrukt Daenen. ‘We zullen op basis daarvan voort praten. Alles is bespreekbaar, maar binnen de mate van het mogelijke uiteraard. We moeten denken aan alle 3.900 werknemers van Brussels Airlines.’

De bonden lieten al verstaan dat wat maandagavond op tafel lag, onvoldoende is. ‘Als we dat aan de piloten voorleggen, volgt zeker een "njet’’, luidt het. Vraag is hoeveel langer de bonden en de directie de staking kunnen volhouden. Het verlies voor Brussels Airlines zou al tot tien miljoen euro oplopen.

Bron: BELGA