Foto: AP
Noord-Korea annuleert topoverleg woensdag met Zuid-Korea als reactie op legeroefeningen

Noord-Korea dreigt af te zeggen voor ontmoeting met Trump

Noord-Korea dreigt er woensdag mee de geplande top met de VS af te zeggen als het land verder onder druk gezet wordt om zijn nucleair programma eenzijdig op te geven. Eerder besloot Noord-Korea al een topontmoeting met Zuid-Korea te annuleren als reactie op gezamenlijke legeroefeningen die Zuid-Korea sinds vrijdag houdt met de VS.

Het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA noemt de legeroefeningen een provocatie, en zegt dat er daardoor geen andere keuze was dan het voor woensdag geplande overleg met Zuid-Korea te annuleren. Tijdens die meeting hadden vervolgstappen besproken moeten worden na de ontmoeting van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in, op 27 april.

 

Zij spraken tijdens die historische ontmoeting af dat de twee Korea’s eindelijk formeel vrede zouden sluiten, en dat beide landen een ‘volledige denuclearisatie’ zouden nastreven. Maar viceminister Kim Kye-gwan maakte woensdag duidelijk dat Noord-Korea niet geïnteresseerd is in gesprekken waarin het gedwongen wordt om zijn nucleair arsenaal op te geven.

'We zijn niet meer geïnteresseerd in gesprekken als ze ons eenzijdig in een hoek drummen en ons dwingen om kernwapens op te geven', zei Kim. 'Het is onvermijdbaar om te herbekijken of we deelnemen aan de top met de VS.' Kim riep Washington op om eerlijk te zijn tijdens de gesprekken. Noord-Korea zal 'het gepaste antwoord' geven.

‘Trainingen onontbeerlijk’

De topontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump moet normaal op 12 juni plaatsvinden in Singapore.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dinsdag dat de voorbereidingen voor de top Trump-Kim blijven doorgaan. 'De militaire oefeningen met Zuid-Korea zijn evenmin een provocatie, het zijn zaken die we over de hele wereld doen', klinkt het. De VS zullen 'onafhankelijk bekijken wat Noord-Korea heeft gezegd. We blijven nauw samenwerken met onze bondgenoten.'

Sinds vrijdag zijn een honderdtal gevechtsvliegtuigen, waaronder B-52 bommenwerpers en F-15K straaljagers, in Zuid-Korea aan een grote militaire training begonnen. De Verenigde Staten en Zuid-Korea noemen die trainingen ‘onontbeerlijk’ om klaar te staan bij een aanval.

Bron: Reuters