Foto: © Belga/Peter Langer

Belgisch ontwerpbureau maakt kans om nieuwe stad te ontwerpen voor 350.000 Vietnamezen

Het Antwerpse ontwerpbureau Omgeving is één van de drie kandidaten om nabij Ho Chi Minhstad in Vietnam een compleet nieuwe stad voor 350.000 inwoners uit te tekenen. Volgens het ontwerp van Omgeving zal de stad bestaan uit eilanden die verrijzen uit de zee.

Ho Chi Minhstad, in het zuiden van Vietnam, barst uit zijn voegen. Het vroegere Saigon telt meer dan acht miljoen inwoners en jaarlijks komen er ongeveer een half miljoen mensen bij. Het stadsbestuur schreef daarom een opdracht uit, voor de bouw van een gloednieuwe satellietstad, op zowat veertig kilometer van Ho Chi Minhstad.

Op dit moment zijn nog drie kandidaten in de running voor de opdracht: Omgeving en zijn partners, een Amerikaanse en een Japanse concurrent. Het Antwerpse ontwerpbureau hoopt de recordopdracht deze week binnen te halen.

Eilandenstad

De nieuwe stad moet vanaf 2020 in Can Gio komen, een mangrovegebied waar al twee kleine vissersdorpen bestaan. Tijdens de Vietnamoorlog verschuilden de Vietnamezen er zich in de mangroves, tot de VS er het beruchte ontbladeringswapen agent orange inzetten.

Het Antwerps ontwerpbureau stelt voor om de nieuwe stad op land te bouwen dat wordt gewonnen op de zee. Op zand dat er er nu al door de Belgen van Deme wordt weggebaggerd. Een hele reeks eilanden - met elkaar en met het vasteland verbonden - moet er een nieuwe thuis vormen voor honderdduizenden Vietnamezen. Zo wil Omgeving de bestaande mangroves beschermen en behouden. ‘De mangroves zullen deel uitmaken van de nieuwe stad’, legt ceo Luc Wallays uit.

In het masterplan van het Antwerpse ontwerpbureau is water dus alom tegenwoordig, en duurzaamheid krijgt een centrale plaats in het plan. ‘Boten zijn er bijvoorbeeld het ideale transportmiddel. Die staan niet in de file’, zegt Wallays.

De stedenbouwkundige steekt zijn bewondering voor Scandinavië daarbij niet weg. ‘Kijk naar Stockholm, een stad die slim is gegroeid, met een enorme groene kwaliteit.’ Wat het zeker niet mag worden, is een nieuw Las Vegas. ‘Dat is een niet-stad, een eindeloos dampatroon, met een zee aan gelijke woningen en een erg geringe bereikbaarheid.’

Omgeving tekende eerder ook al een toekomstvisie uit voor Da Nang, de op twee na grootste stad van Vietnam. Ook in Oekraïne ontwierp het recent een nieuwe stadsontwikkeling, maar in veel kleinere schaal. In België is Omgeving - één van de grotere spelers - onder meer betrokken bij Ringland, het project voor de overkapping van de Antwerpse Ring.

Belgisch ontwerpbureau maakt kans om nieuwe stad te ontwerpen voor 350.000 Vietnamezen
Het plan van Omgeving voor Da Nang Foto: Omgeving
Bron: BELGA