Foto: REUTERS

Trump en Kim ontmoeten elkaar in Singapore

Amerikaans president Donald Trump zal de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un op 12 juni ontmoeten. Niet in Noord-Korea, niet in Mongolië, maar wel in Singapore.

De details van de ontmoeting werden door Trump zelf via Twitter aangekondigd. Hij sprak over een ‘langverwachte ontmoeting’ en een ‘bijzonder moment voor wereldvrede’. Eerder had Kim de ontmoeting al ‘historisch’ en een kans voor een ‘goede toekomst’ genoemd.

Opmerkelijk is dat de ontmoeting zal plaatsvinden in Singapore. Nochtans had de Amerikaanse president eind april het dorp Panmunjom op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea aangehaald als ontmoetingsplek. Naar verluidt overwogen Amerikaanse autoriteiten ook een ontmoeting in Mongolië of Zwitserland.

Het zal de eerste keer ooit zijn dat een Amerikaanse president een een Noord-Koreaanse leider elkaar ontmoeten. Kim had wel al een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die bracht drie Amerikanen die het Noord-Koreaanse regime had vrijgelaten, terug naar de VS.

Opmerkelijke dooi

Het overleg tussen beide leiders wordt nu al als ‘historisch’ bestempeld. Het moet meteen een nieuw hoogtepunt vormen van de opmerkelijke dooi die sinds begin dit jaar is ingezet tussen Washington en Pyongyang. Vorig jaar zochten Trump en Kim immers nog regelmatig verbaal de confrontatie met elkaar op.

Noord-Korea heeft de voorbije maanden ook toenadering gezocht tot Zuid-Korea, onder meer door zich te engageren voor een denuclearisering van het schiereiland. Donald Trump had zichzelf al op de borst geklopt voor de verbetering van de relaties tussen beide landen, die volgens hem te danken was aan zijn ‘campagne van maximale druk’.

Bron: belga, cnn