Foto: EPA-EFE

104-jarige wetenschapper kiest voor geassisteerde zelfdoding in Zwitserland

Het leven van de 104-jarige Australische wetenschapper David Goodall is donderdag op eigen verzoek beëindigd. Hij was daarvoor naar Zwitserland afgereisd, omdat hulp bij zelfdoding in eigen land niet kon.

‘Om 12.30 uur is professor David Goodall in vrede ingeslapen in Bazel na een injectie met Nembutal.’ Die tweet stuurde een medewerker van Exit International donderdagmiddag de wereld in. Exit International is een non-profitorganisatie die een bewust en waardig levenseinde een basisrecht vindt, ook al ben je niet ongeneeslijk ziek.

Goodall leed immers niet aan een terminale ziekte, maar hij vond dat zijn levenskwaliteit te veel achteruit was gegaan. Zo was de man onder meer bijna doof en blind.

‘Australië loopt achter’

De wetenschapper had eerst in eigen land hulp bij zelfdoding gevraagd, maar dat werd hem geweigerd. Hij probeerde vervolgens op eigen houtje een einde aan zijn leven te maken, maar dat mislukte.

Daarop reisde Goodall naar Zwitserland, waar verschillende stichtingen hun diensten aanboden. ‘Ik was liever gestorven in Australië en ik betreur echt dat Australië achterloopt op Zwitserland’, verklaarde hij woensdag nog aan journalisten.

Goodall was het voorlopig oudste lid van Exit International.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Bron: BELGA, BBC