Foto: IPF

IJsberg kan Kaapstad aan water helpen

Terwijl het Zuid-Afrikaanse Kaapstad te kampen heeft met de ergste droogte in jaren, heeft Nick Sloane een gedurfd plan om de stad aan water te helpen: hij wil een ijsberg uit de Zuidpool naar Zuid-Afrika slepen.

Nick Sloane weet iets van waterwegen en slepen. Hij was het die destijds de Costa Concordia, gestrand voor de kust van Italië, wegsleepte uit de Middellandse Zee. Een ijsberg wegslepen, moet hem ook wel lukken, zegt hij aan het persbureau Reuters.

Er brokkelen regelmatig ijsbergen af van de Zuidpool, die dan afdrijven in de Atlantische Oceaan en langzaam verdwijnen. Het is zo'n wegdrijvende ijsberg die Sloane wil 'vangen' om de brok dan naar een koude zeestroom te loodsen die noordwaarts richting Zuid-Afrika trekt.

Daar zou de klomp ijs in stukjes worden gekapt, gesmolten en een jaar lang 150 miljoen liter vers water per dag leveren. Zoet water welteverstaan.

Becijferd is het wilde plan niet, maar Business Insider heeft het over een kostprijs van 110 miljoen euro. Of het dan over een of meerdere ijsbergen gaat, is niet duidelijk.

Kaapstad kampt al drie jaar met een watertekort. Ergens volgend jaar, heeft de stad al gewaarschuwd, zal Kaapstad genoodzaakt zijn de waterbedeling aan zijn inwoners – de waterkraantjes zeg maar – dicht te draaien.

Niet te missen