Geen Nobelprijs Literatuur dit jaar

Er zal dit jaar geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt worden. Dat heeft de Zweedse Academie, die de prijs uitreikt, bekendgemaakt. De beslissing is een gevolg van de aanhoudende ophef naar aanleiding van beschuldigingen van seksueel misbruik.

De Academie nam de ingrijpende beslissing om voor het eerst in 75 jaar geen Nobelprijs voor Literatuur uit te reiken na alle heisa, ontstaan na de beschuldigingen tegen dichteres en academielid Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht rond seksueel misbruik in tegen Arnault. Hij runt samen met Frostenson een privéclub voor cultuur, die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de achttien vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen in Parijs en Stockholm die eigendom zijn van de Academie. Frostenson wordt er bovendien van beschuldigd de regels rond belangenvermenging te hebben geschonden omdat ze niet had vermeld dat ze mede-eigenaar was van de club.

Vorige maand stapte het hoofd van de jury voor de Nobelprijs Literatuur Sara Danius al op en vorige week was het de beurt aan journaliste en auteur Sara Stridsberg. Ze was de achtste van de achttien leden van de Academie die het voor bekeken hield de voorbij maanden.

Eind vorige maand gaf de Zweedse Academie toe ‘zich in een diepe crisis te bevinden na een periode van diepe onenigheid tussen de leden over belangrijke kwesties’.

Bron: Reuters
Niet te missen