Foto: Photo News

Trump heeft idee voor locatie van ontmoeting met Kim Jong-un

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag het dorp Panmunjom op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea aangehaald als mogelijke plaats voor zijn historische top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Ondertussen blijven de Korea’s toenadering zoeken.

‘Verschillende landen worden in overweging genomen voor de ontmoeting, maar zou het Huis van de Vrede/Huis van de Vrijheid, op de Grens tussen Noord- en Zuid-Korea, een meer representatieve, belangrijke en duurzame plaats zijn dan een ander land?, vroeg Donald Trump zich op Twitter af.

Pamunjom, waar het Huis van de Vrede staat, was vrijdag al het toneel voor de historische ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. In 1953 werd er een akkoord getekend over een staakt-het-vuren dat het einde betekende van de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea die in 1950 begon. Vrijdag tekenden de twee leiders er ook een vredesverklaring, die nog dit jaar moet gevolgd worden door een vredesverdrag dat die Koreaanse Oorlog formeel beëindigt.

 

Eerder werden onder andere Singapore en Mongolië genoemd als mogelijke plekken voor de ontmoeting tussen Trump en Kim. Die zou eind mei of begin juni plaatsvinden.

Zondag raakte nog bekend dat Kim Jong-un Zuid-Korea zijn nucleaire testsite Punggye-ri wil ontmantelen als er een vredesakkoord komt. Om daar goodwill voor te creëren, zet Noord-Korea zijn klokken opnieuw een halfuur vooruit, zodat die weer samenlopen met die van Zuid-Korea. Vorige week besliste Zuid-Korea al om de luidsprekers aan de grens uit te zetten die nieuwsberichten, popmuziek en anti-Noord-Koreaanse boodschappen uitzonden.

Bron: BELGA
Niet te missen