Foto: BELGAIMAGE

Jury Nobelprijs voor Literatuur loopt leeg na klachten rond seksueel misbruik

Er stapt opnieuw een lid op van de jury die de Nobelprijs voor de Literatuur uitreikt. In totaal zijn nu al acht van de achttien leden opgestapt uit de Zweedse Academie na klachten rond seksueel misbruik.

De academie maakte zaterdag via haar website bekend dat nu ook journaliste en auteur Sara Stridsberg de deur achter zich toetrekt, wat het aantal leden van de jury op tien brengt. Nochtans zijn de achttien leden in principe voor het leven benoemd, en kunnen ze eigenlijk niet echt ontslag nemen.

Eerder deze week gaf de Zweedse Academie toe ‘zich in een diepe crisis te bevinden na een periode van diepe onenigheid tussen de leden over belangrijke kwesties’. Zweedse media melden zelfs dat de Academie erover denkt vanwege het schandaal de uitreiking van de Nobelprijs voor de Literatuur met een jaar uit te stellen.

De oorzaak van de crisis zijn de beschuldigingen tegen dichteres en academielid Katarina Frostenson en haar echtgenoot Jean-Claude Arnault. Een aantal maanden geleden dienden achttien vrouwen een klacht in tegen Arnault voor seksueel misbruik. Hij runt samen met echtgenote Frostenson een privéclub voor cultuur, die ook geld krijgt van de Academie. Arnault zou de achttien vrouwen misbruikt hebben in die club, maar ook in gebouwen in Parijs en Stockholm die eigendom zijn van de Academie.

Zweedse kroonprinses

De krant Svenska Dagbladet meldt dat een van zijn slachtoffers de Zweedse kroonprinses Victoria zou zijn. Arnault ontkent alle beschuldigingen.

Frostenson wordt er bovendien van beschuldigd de regels rond belangenvermenging te hebben geschonden omdat ze niet had vermeld dat ze mede-eigenaar was van de club.

Bron: BELGA
Niet te missen