Foto: Jimmy Kets

Janssen Pharmaceutica en stad Gent beste werkgevers

Janssen Pharmaceutica wint voor de vierde keer de Randstad Award voor privébedrijven. De steden Gent en Namen veroveren de award bij de lokale besturen. ‘Zij zijn een geduchte concurrent voor de privésector in het aantrekken van talent’, zegt Jan Denys, arbeidsmarktexpert voor Randstad.

Janssen Pharmaceutica bekoort 47 procent van de 11.000 respondenten uit de studie van Randstad. Dat betekent: bijna de helft zou graag voor het farmabedrijf werken. Randstad peilt jaarlijks naar het imago van bedrijven als werkgever. Janssen Pharmaceutica doet beter dan chemisch bedrijf UCB en touroperator TUI. Het is de vierde keer dat Janssen Pharmaceutica de award wint. Daarmee evenaart het bedrijf het record van GlaxoSmithKline.

Werknemers hechten bij hun keuze voor een bedrijf veel belang aan het loon, de werkzekerheid, de werksfeer en de balans tussen werk en privé. Andere criteria die meespelen: flexibel werken, het toekomstperspectief, de locatie en de financiële gezondheid van het bedrijf, opleidingsmogelijkheden en een goede reputatie.

Lokale besturen

Randstad peilde voor het eerst ook naar de centrumsteden als werkgever. De lokale besturen komen als de meest aantrekkelijke sector uit de bus, vóór de farma- en de mediasector.

Lokale overheden scoren goed op werkzekerheid en de balans tussen werk en privé. Dat is niet verrassend. Maar ook de loonvoorwaarden, de jobinhoud en de werksfeer zijn pluspunten. ‘De lokale besturen zijn een geduchte concurrent voor de private sector in het aantrekken van talent’, zegt Denys. ‘Privébedrijven zijn vooral sterk in hun globale reputatie en financiële gezondheid. De werkpunten zijn werksfeer en de impact op het milieu en de maatschappij.’

De steden Gent en Namen kwamen als de meest aantrekkelijke werkgevers uit de studie. Ze doen beter dan Janssen Pharmaceutica, al gaat de vergelijking niet helemaal op. De lokale besturen werden alleen beoordeeld door respondenten uit de eigen provincie, terwijl privébedrijven een score kregen van elke respondent in België.

Behalve Gent en Namen doet ook Brussel het goed. De stad staat voor zowel Nederlandstaligen als Franstaligen op de tweede plaats. ‘Opmerkelijk na al het slechte nieuws over Brussel’, merkt Denys op, verwijzend naar het schandaal over de zitpenningen bij Samusocial.

‘Imago uitdragen’

Mechelen scoort opvallend lager. Slechts 38 procent van de inwoners uit de provincie Antwerpen zou voor de stad willen werken. ‘We zien dat vooral de provinciehoofdsteden mensen aantrekken’, geeft Denys aan. ‘In het geval van Mechelen zou het om perceptie kunnen gaan. Mechelen zou haar imago meer moeten uitdragen naar de rest van Vlaanderen, zoals Gent.’

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) ziet niet meteen een probleem. ‘In alle andere onderzoeken doet Mechelen het wel goed. ‘Onze stad werd verkozen tot beste lokale overheidsorganisatie van het jaar (in 2017, red.). Ook de stadsmonitor is positief. Deze studie staat dus haaks op alle rapporten van de stad. We krijgen massale reacties op vacatures. Mechelen ligt in een uithoek van de provincie Antwerpen, mogelijk speelt dat mee.’