Journalist doodgeschoten tijdens liveverslag in Nicaragua

Bij antiregeringsprotesten in Nicaragua zijn al meer dan twintig doden gevallen. De politie wordt ervan beschuldigd dat ze met scherp schiet op demonstranten.

Journalist Ángel Gahona is een van de dodelijke slachtoffers. Hij is doodgeschoten toen hij vanuit de stad Bluefields een liveverslag uitbracht van de protesten.

Op beelden is te zien hoe hij met een smartphone filmt. Er volgt een schot en Gahona valt levenloos op de grond. Stemmen roepen zijn naam en iemand drukt een doek tegen zijn hoofd om het bloed te stelpen.

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn bij de protesten sinds 18 april 25 doden gevallen. Er zijn ook berichten dat scherpschutters worden ingezet om op de demonstranten te schieten.

Vrijdag werden de protesten steeds grimmiger. Demonstranten gooien met stenen naar de politie, terwijl de politie traangas inzet en met scherp schiet.

De demonstranten betogen tegen de hervorming van de sociale zekerheid die president Daniel Ortega wil doorvoeren. De president zei in een toespraak dat hij wil onderhandelen over de onpopulaire maatregelen. Maar die gesprekken wil hij alleen met de bedrijfsleiders voeren, en niet met andere sectoren.

Ortega zei ook dat de betogingen werden gefinancierd door extremistische organisaties uit de Verenigde Staten, zonder te preciseren welke dat zijn. Het doel van de opposanten zou zijn ‘om terreur en onveiligheid te brengen in het land en het imago van Nicaragua te schaden na elf jaar van vrede om uiteindelijk de macht over te nemen’.

Na de toespraak gingen jongeren weer de straat op en waren er opnieuw confrontaties met de politie.

Journalist doodgeschoten tijdens liveverslag in Nicaragua
Protest in Managua Foto: EPA-EFE
Journalist doodgeschoten tijdens liveverslag in Nicaragua
Een man wordt geholpen na een aanval met traangas Foto: EPA-EFE
Bron: BELGA
Niet te missen