Meer zelfstandigen blijven na hun pensioen aan het werk

Meer en meer zelfstandigen blijven na hun pensioen aan het werk. Op vijf jaar tijd is hun aantal met een derde gestegen, zo blijkt uit cijfers van ondernemersorganisatie NSZ dat wijst op het lage pensioen als een van de redenen.

65-plussers met een loopbaan als zelfstandige blijven na hun pensioen alsmaar vaker aan het werk. Volgens het NSZ zijn ze vandaag met zo’n 105.000. Een derde meer dan vijf jaar geleden. De actieven na pensioenleeftijd vormen de snelst groeiende groep binnen alle zelfstandigen.

Aan de basis van deze stijging liggen de soepelere regels om bij te klussen. Sinds januari 2015 kunnen zelfstandigen onbeperkt bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd of na een carrière van 45 jaar zonder dat er pensioen moet worden ingeleverd. 

Maar ook het lage pensioen speelt een belangrijke rol bij de beslissing om te blijven werken. 'Gemiddeld krijgt een zelfstandige vandaag per maand 860 euro pensioen. Iedereen zal moeten toegeven dat dit bedrag totaal niet volstaat om van een zorgeloze oude dag te genieten’, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Ze noemt het een aalmoes tegenover het pensioen van werknemers (gemiddeld 1.200 euro per maand) en zeker tegenover ambtenaren (gemiddeld 2.600 euro per maand). 'Iedereen gelijk voor de wet en dus een gelijk pensioen', aldus Mattheeuws.

Al zijn er ook sommige zelfstandigen die uit passie aan de slag blijven, klinkt het nog. 'Dat is ook niet onlogisch. Zelfstandigen zijn vaak dag en nacht bezig geweest met hun onderneming, hebben nauwelijks tijd gehad voor andere zaken en kunnen ze dus hun zaak ook moeilijk loslaten.'