Foto: BELGA

Homans: ‘Geen millimeter toegeven op vlak van gelijkheid man en vrouw’

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) was in het Vlaams Parlement scherp voor de Islampartij. Ze haalde ook uit naar coalitiepartner CD&V.

Homans kreeg dinsdagmiddag in een commissie van het Vlaams Parlement vragen over de Islampartij, die in oktober op een aantal plaatsen in Wallonië en Brussel opkomt en onder meer pleit voor apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen tijdens de spits.

‘Discriminatie op basis van geslacht staat haaks op de visie die ik als minister wil uitdragen, maar ook op mijn visie als iemand die leeft in een moderne westerse maatschappij’, zei Homans. ‘De gelijkheid tussen man en vrouw is de hoeksteen van de moderne samenleving en ik zal daar geen millimeter op toegeven.’

Spiegel

De minister maakte van de gelegenheid gebruik om indirect CD&V aan te vallen, omdat de Antwerpse afdeling van de christendemocraten de ultraorthodoxe jood Aron Berger een plaats geeft op de kieslijst.

‘Ik veroordeel ten stelligste wat er gebeurt met de partij Islam. Tegelijk veroordeel ik sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsovertuiging op hun lijsten zetten die onze fundamentele waarden niet respecteren. Ik veroordeel het en raad af om het te doen, maar ik denk dat die politieke partijen zelf in de spiegel moeten kijken.’

Haar partijgenote Nadia Sminate ging een stap verder en noemde de positie van CD&V hypocriet. Voor commissievoorzitter Mercedes Van Volcem (Open VLD) is het onaanvaardbaar dat partijen de klok terugdraaien op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. ‘Daar is jarenlang voor gestreden.’

Berger stelt in een interview met Joods Actueel onder meer dat hij vrouwen om religieuze redenen geen hand wil schudden. Dat is bij verschillende partijen - ook bij een aantal CD&V-kopstukken - in het verkeerde keelgat geschoten. De partij wil dat Berger afstand doet van bepaalde uitspraken.

Partijstatuten

Over de Islampartij zei Homans dat de bevoegde onafhankelijke instellingen zich over de zaak buigen. Het gaat vooral om het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Unia gaat in de partijstatuten van de Islampartij op zoek naar mogelijke andere inbreuken op het non-discriminatiebeginsel, benadrukte ze.

Bron: BELGA