Foto: Joods Actueel

CD&V verwacht duidelijk antwoord van Berger: 'Alleen kandidaat als hij vrouwen hand wil schudden'

Na crisisberaad bij CD&V heeft de partij beslist dat de ultraorthodoxe Aron Berger enkel kandidaat kan zijn in Antwerpen als hij zich bereid toont een hand te geven aan vrouwen. Woensdag moet Berger daar duidelijkheid over verschaffen.

Vanochtend meldde Joods Actueel dat Aron Berger de negende plaats zou krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst. Op die manier zou CD&V het stemmenpotentieel van de Antwerpse joden willen aanboren. De Antwerps-joodse gemeenschap telt in Antwerpen zowat dertigduizend mensen, van wie tien- tot vijftienduizend joden ultraorthodox zijn.

CD&V wou de komst van Berger op de lijst nog niet officieel bekendmaken, en zou pas woensdag communiceren op een persconferentie.

Maar er ontstond ophef nadat Berger in het interview met Joods Actueel al liet weten dat hij een vrouw nooit de hand zal schudden. ‘Ik hou me aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame', klonk het. 'Het heeft niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel. Het huwelijk is voor mij heilig, en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met vrouwen.’

Topoverleg

Dinsdagnamiddag zat CD&V-voorzitter Wouter Beke samen met Antwerps lijsttrekker Kris Peeters en Vlaams CD&V-minister van Onderwijs Hilde Crevits om een oplossing te zoeken. Peeters verklaarde achteraf dat Berger nog steeds kandidaat kan zijn. 'Maar hij moet wel een hand geven aan vrouwen als hij op de lijst staat.' Voor Berger zou het vooral belangrijk zijn dat hij geen hand moet schudden van vrouwen binnen zijn eigen chassidische gemeenschap, en daar zou CD&V begrip voor tonen.

Woensdag verwacht CD&V een duidelijk antwoord van Berger zelf.

Kopstukken duidelijk: 'In Vlaanderen geven we een hand'

Eerder hadden verschillende CD&V-kopstukken al gereageerd op de uitspraak van Berger. 'In Vlaanderen geven we een hand', was CD&V-minister Hilde Crevits duidelijk op VTM. 'Dit is een rode lijn', liet ook Kamerlid Hendrik Bogaert tegenover VRT Nieuws verstaan.

Niet te missen