Foto: BELGA

‘Maak het sorteren vooral niet te moeilijk’

Het is best om alle types pet-flessen bij het pmd-afval te laten gooien, en daarmee voor duidelijkheid voor de burgers te zorgen. Ook al zorgt dat in de recycleercentra voor extra werk.

Dat zegt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van Fost Plus, de private organisatie die instaat voor de inzameling van het huishoudelijke verpakkingsafval.

De federatie van recycleerbedrijven Go4circle liet gisteren weten dat 16 procent van het afval uit de blauwe pmd-zak niet te recycleren is. Het gaat dan om bijvoorbeeld yoghurtpotjes die daar niet in thuis horen.

Maar ook zaken die er wel in thuis horen kunnen voor moeilijkheden zorgen. Zo zijn sommige flessen voorzien van een ‘fleece’, een soort plastic wikkel die over de fles heen gespannen is, en lastig te verwijderen is. Die kunnen niet gewoon mee gerecycleerd worden.

‘Maar ze worden wel als een gewone fles gezien’, zegt Boudjaoui. Dit type fles levert de recycleercentra wel extra werk op. Bij een automatische selectie komen ze meestal tussen het hpde-afval terecht, dat is het type plastic van het omhulsel. Bij manuele selectie gooit de werknemer die normaal bij de pet-flessen.

Eenvoud

Consumenten verplichten om de wikkel te verwijderen, wil Fost Plus niet. ‘Het is een nadeel voor de sorteerder, maar anderzijds is de kwaliteit van de gerecycleerde fles vaak beter. En vooral: we willen het voor de burger zo eenvoudig mogelijk maken.’

Het is volgens Boudjaoui vooral een kwestie om het goede evenwicht te vinden tussen de boodschap om de sorteren simpel te houden, en tegelijk het wel mogelijk houden om de recyclage te garanderen. Daarom is het ook niet nodig om de etiketten van de flessen te verwijderen. ‘Dat gebeurt door het plastic in baden te dompelen’.

Ontmantelen

Sommige producenten gaan wel een stapje verder en vragen kopers om het product na gebruik te ontmantelen. Zo roepen sommige producenten van yoghurt-verpakkingen op om het kartonnen deel van de verpakking te verwijderen voor het weggooien.

Maar dat veralgemenen ligt moeilijk, zegt Boudjaoui. ‘Het is al gebeurd dat er op een product dat hier werd verkocht de Franse recyclagevoorschriften stonden. Maar die zijn anders dan hier. We zijn dus voorstander van regels die in heel Europa gelden.’

Hoe druk je een fles plat?

Maar los van de inhoud van de zakken kan ook de manier waarop het aangeleverd is voor problemen zorgen in recyclagecentra. zo wijst Boudjaoui er op dat een pet-fles eigenlijk niet van boven naar beneden mag samengedrukt worden, maar wel in de breedte. Een klein blokvormig stuk afval is ook moeilijker te verwerken, klinkt het.

Niet te missen