Foto: Isosport

Coucke wil stadion bouwen (en hij weet al waar)

Aan de dadendrang van Marc Coucke lijkt geen einde te komen. De Anderlecht-voorzitter wil een gloednieuw stadion bouwen. Een van de toplocaties die hij voor ogen heeft, ligt in Neerpede, naast het huidige oefencomplex. Dat zegt Coucke in het VRT-programma Pano. Anderlecht viste al uit dat daar een voetbaltempel met plaats voor 30.000 toeschouwers kan komen.

Marc Coucke wil Anderlecht weer internationale uitstraling geven. De miljardair moet een nieuwe ploeg bouwen, maar maakt ook plannen voor een gloednieuw stadion. Als hij samen met de cameraploeg van Pano het trainings- en jeugdcentrum bezoekt in Neerpede, laat Coucke zich ontvallen: ‘Dit zou zeker kunnen als locatie voor het nieuwe stadion dat ik wil bouwen.’ Het hoge woord is er uit. Coucke wil zelf bouwen, zelf een stadion financieren en uitbaten in eigen beheer.

Al vóór de komst van Coucke kwam Neerpede naar voren als een interessante locatie. Het is een wijk van Anderlecht en ligt vlak naast de Brusselse Ring. De bereikbaarheid is goed en de club bezit er al grond. Paars-wit heeft er zijn trainingscentrum voor de jeugd, kan de hockeyclub claimen en is bovendien eigenaar van de skipiste die er ligt. Met medewerking van de overheid kan er 15 hectare grond bijeengepuzzeld worden. Genoeg voor een stadion voor 30.000 toeschouwers met daarrond  3.000 tot 4.000 parkeerplaatsen. De hinder voor de omwonenden kan beperkt blijven door toegangswegen te creëren via de golfterreinen die er liggen.

Het gemeentebestuur van Anderlecht is niet tegen het idee gekant. De grootste voetbalclub van het land blijft gebonden aan de gemeente die de club haar naam verleent, maar Anderlecht wordt niet meer gehuisvest in het centrum. Dat lost de moeilijkheden in de straten rond het Vanden Stockstadion op. Geen parkeerellende meer op wedstrijddagen en ook geen hinder meer voor de buurtbewoners.

Vanden Stockstadion weg?

Coucke wil stadion bouwen (en hij weet al waar)
Het stadion zou opgetrokken worden naast het huidige trainingscomplex in Neerpede. Foto: Marc Gysens

De gronden zijn bovendien ingeschreven als recreatiegebied, niet als natuur- of landbouwgebied. Dat zou het proces om bouwvergunningen te krijgen ietwat vergemakkelijken. Veel van de resterende grond is nu ook eigendom van de gemeente. De andere lapjes moeten wel nog verkregen worden van het Brusselse Gewest. Bovendien heeft de gemeente Anderlecht plannen met het huidige Vanden Stockstadion. Ze kan het laten ombouwen tot een multicomplex met appartementen, winkels, kantoren en zelfs een schooltje ...

Toch moet de nieuwe voetbaltempel niet snel worden verwacht. Onlangs liet Coucke zich nog ontvallen dat hij Anderlecht over vijf jaar nog steeds in het Vanden Stockstadion ziet voetballen. Maar eens de flamboyante zakenman zijn zinnen op iets gezet heeft, komt het er meestal.

Niet te missen