Foto: BELGA

Woningprijzen dalen met 2 procent

In het eerste trimester is de gemiddelde prijs van een woning in Vlaanderen met 2 procent gedaald. Appartementen werden 0,6 procent duurder.

Het aantal vastgoedverkopen is in Vlaanderen in de eerste drie maanden van het jaar met 4,1 procent gedaald, in vergelijking met het eerste trimester van 2017. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie.

Die daling komt niet onverwacht. In de maanden januari en februari was al duidelijk geworden dat veel kandidaat-kopers een afwachtende houding aannemen tot de aangekondigde verlaging van de registratierechten naar 7 procent een feit is. Die verlaging moet ingaan op 1 juni, aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein.

Volgens Bart van Opstal, de woordvoerder van de notarisfederatie, gaat het om een tijdelijk fenomeen. ‘Vanaf juni verwachten wij weer een stijging van het aantal vastgoedtransacties.’

Opvallender is de lichte prijsdaling die zich in Vlaanderen aftekent. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van een woonhuis met 2 procent, tot 266.199 euro. Het gaat om een vergelijking met het laatste kwartaal van 2017. Tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar is er nog sprake van een prijsstijging van de woonhuizen met 3,3 procent.

Ook in Wallonië daalt de prijs van een woning, met 1,6 procent, tot gemiddeld 181.845 euro. In Brussel was er een prijstoename met 2,9 procent, tot 441.117 euro.

De verkoopprijs van een appartement steeg in de eerste drie maanden in Vlaanderen wel nog een beetje, + 0,6 procent, tot 224.534 euro.