Foto: rr

Russische journalist sterft na mysterieuze val

De Russische journalist Maxim Borodin is overleden na een val uit zijn appartement op de vijfde verdieping. Borodin had zich de laatste tijd verdiept in de dood van Russische huurlingen in Syrië.

Borodin werd zwaargewond aangetroffen door buren aan zijn flatgebouw in de Russische stad Jekatarinaburg. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Volgens de plaatselijke autoriteiten was Borodins flat langs de binnenkant afgesloten en waren er dus geen andere personen bij zijn dood betrokken. Er werd geen afscheidsbrief gevonden, Borodins dood zou niet verdacht zijn.

Gewapende mannen in flat

Vjatsjeslav Basjkov, een vriend van het slachtoffer, verklaarde echter dat Borodin hem twee dagen voor zijn dood om 5 uur ’s ochtends contacteerde met de boodschap dat er ‘iemand met een wapen op zijn balkon stond en er mannen in camouflagekledij met maskers in de traphal liepen’.

Borodin wou volgens Basjkov een advocaat onder de arm nemen. Later belde hij Basjkov echter opnieuw, dat hij zich vergist had. De mannen van de veiligheidsdiensten zouden  deelgenomen hebben aan een soort oefening.

OVSE: ‘Zeer zorgwekkend’

De hoofdredactrice van Novi Den, de krant waar Borodin werkte, verklaarde eerder dat ze een misdrijf niet kon uitsluiten. Volgens haar had Borodin geen reden om zelfdoding te plegen. Harlem Désir van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) noemde Borodins dood ‘zeer zorgwekkend’ en vroeg om een grondig onderzoek.

Borodin had de afgelopen weken enkele stukken geschreven over het commando ‘Wagner’. Die Russische huurlingen zouden gedood zijn in Syrië bij Amerikaanse bombardementen.

Bron: BBC
Niet te missen