Jongen ontdekt schat Deense koning Blauwtand

Op het Duitse eiland Rügen heeft een 13-jarige jongen, samen met zijn leraar, een ‘heel belangrijke vondst’ gedaan. De twee haalden een zilveren voorwerp boven. Toen de archeologische dienst verder ging graven, vonden ze een hele verzameling zilveren stukken. Die zouden van de Deense koning Harald Gormsson, bijgenaamd Harald Blauwtand, geweest zijn.

De Duitse amateurarcheoloog René Schön en zijn student Luca Malaschnitschenko (13) waren begin dit jaar met een metaaldetector op schattenjacht op het Noord-Duitse eiland Rügen, in de Baltische Zee, toen ze op een stuk metaal botsten. Het voorwerp leek waardeloos aluminium te zijn, maar bij nader onderzoek bleek het van zilver.  

Afgelopen weekend begon de regionale archeologische dienst op de vindplaats een gebied van 400 vierkante meter af te graven. Daarbij werd een schat aan zilver gevonden, die zou hebben toebehoord aan de koning Harald Gormsson, beter bekend als Harald Blauwtand. Die heerste over Denemarken van 958 tot 986 na Christus en bleef vooral bekend omdat hij zich tot het christendom bekeerde.

Er werden meer dan zeshonderd munten gevonden, waarvan er zeker honderd dateren uit Blauwtands regeerperiode. Daarnaast werden ook zilveren halskettingen, parels, broches, ringen en een hamer opgegraven.

‘Het gaat om de grootste ontdekking van munten uit de Blauwtand-periode in de zuidelijke regio rond de Baltische zee’, zegt archeoloog Michael Schirren, ‘het is daarom een zeer belangrijke vondst.’