Foto: BELGA

Zes maanden geëist tegen agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreidde

Het openbaar ministerie heeft zes maanden effectieve celstraf gevorderd tegen Bert V.L., een 37-jarige hoofdinspecteur van de politiezone Mechelen-Willebroek, voor het verspreiden van racisme. V.L. had een foto van Jinnih Beels verspreid, met daarbij een racistische boodschap. Beels was toentertijd hoofd diversiteit bij de Mechelse politie.

V.L. had in februari vorig jaar de foto van Beels verspreid. Daarop stond de tekst ‘En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic.) kleur staat me niet aan’.

Zes maanden geëist tegen agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreidde
De bewuste fotocollage. Foto: rr

Het parket noemde de feiten zeer ernstig. ‘Deze foto met die tekst zet aan tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met getaande huid’, klonk het.

De advocaat van V.L. liet weten voor de vrijspraak te gaan. Volgens de verdediging ging het om een misplaatste grap, en in geen geval over racisme.

Net als bij de vorige zitting in januari kwam een hele delegatie collega's van V.L. naar de rechtbank om hem te steunen. Eerder had de Mechelse korpschef nochtans opgeroepen tot ­‘terughoudendheid’.

Niet te missen