Friesland stopt al na één dag met ‘zingende autoweg’

Het was leuk bedoeld: een autoweg waar de wegmarkeringen het Friese volkslied doen weerklinken. Maar na klachten van omwonenden wordt alles weer weggehaald. ‘Het is psychische marteling.’

Afgelopen weekend werd de ‘muziekweg’ ter hoogte van Jelsum op de N357 officieel geopend. Wie over de wegmarkering rijdt, krijgt het Friese volkslied te horen.

Een ludiek idee. Alleen waren de omwonenden minder enthousiast. Zij klagen dat ze niet meer kunnen slapen en spreken van een marteling. ‘Het is niet om aan te horen’, zegt een van de bewoonsters. ‘Het is psychologische mishandeling’, beaamt een andere.

Na overleg besloot de provincie vroegtijdig de stekker uit het project te trekken. Eind deze week moet alles zijn weggehaald. De weg kostte tienduizenden euro’s.

De ludieke weg was onder meer bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar dat bleek niet te werken. Sommige bestuurders zouden sneller gereden hebben voor een sneller deuntje. Anderen reden dan weer achteruit om het liedje achterstevoren te horen.

Mogelijk wordt de ‘muziekweg’ ergens anders aangelegd. Maar dan ergens waar geen mensen wonen.

Bron: De Telegraaf, LC