Foto: EPA-EFE

Puigdemont blijft voorlopig in Berlijn

Carles Puigdemont zal voorlopig in Berlijn verblijven, zolang het Duitse gerecht hem nodig heeft. De voormalige Catalaanse minister-president is erin geslaagd de voorwaarden van zijn vrijlating te verzachten, aldus ambtenaren van de Duitse justitie.

Puigdemont is op 25 maart in Duitsland gearresteerd op basis van een in Madrid uitgevaardigd aanhoudingsbevel. Vrijdag mocht hij in afwachting van een eventuele overlevering aan Spanje de gevangenis van Neumünster verlaten.

De Catalaanse politicus heeft de Duitse justitie gevraagd om zich wekelijks bij de politie van Berlijn in plaats van Neumünster aan te melden, en dat is toegestaan, aldus een woordvoerster van het hooggerechtshof van de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Zaterdag had Puigdemont gezegd in Berlijn te willen vertoeven terwijl zijn verzoek tot uitlevering in behandeling is. Hij mag zich vrij bewegen in Duitsland, maar mag het land niet verlaten.

Het hof oordeelde eerder dat de aanklacht van rebellie onvoldoende is voor een overlevering, maar moet nog verder onderzoeken of de 55-jarige Puigdemont wel kan worden overgeleverd wegens misbruik van overheidsgeld.

Bron: BELGA