‘Kolonisten van Catan’ krijgt nieuwe naam na klachten: ‘Te beladen’

Spelfabrikant 999 Games heeft de naam van een van hun meest succesvolle spellen veranderd: ‘Kolonisten van Catan’ is niet meer, voortaan speel je gewoon ‘Catan’. ‘Het woordje kolonisten heeft een nare bijsmaak.’

De spellenfabrikant kreeg in het verleden opmerkingen over de naam van het spel. ‘We zouden teruggaan naar de blanke roots en werden gewezen op het Nederlandse koloniale verleden. We zouden zelfs steun geven aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever’, klinkt het bij Bert Calis, een woordvoerder van 999 Games.

Toch is die kritiek niet de echte drijfveer voor de naamsverandering, aldus Calis achteraf in een persbericht. 'Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen was er een behoefte aan een uniforme merknaam. Die is Catan geworden. De naam wordt sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast.' 

Imperium uitbouwen

In de nieuwste editie van 'Catan' is het de bedoeling dat spelers zo snel mogelijk een aantal punten scoren door wegen, dorpen en steden te bouwen. ‘Je breidt je imperium uit in een land dat nog niet bestaat’, zegt Calis. ‘Het draait niet om oorlog voeren en er worden ook geen historische gebeurtenissen nagespeeld. Van kolonisatie van landen waar al mensen wonen, is helemaal geen sprake.’

‘Kolonisten van Catan’ krijgt nieuwe naam na klachten: ‘Te beladen’

Er zijn inmiddels 1,5 miljoen exemplaren van ‘Kolonisten van Catan’ verkocht. In 1999 werd het gezelschapsspel verkozen tot ‘Speelgoed van het Jaar’.

Gevoelig

De koloniale geschiedenis ligt in Nederland gevoelig. De Nederlandse fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD noemt de wijziging ‘verkrampt’. Volgens hem laat de fabrikant zich leiden door ’een paar gekkies in hun mailbox’.

Ook in België leidt het koloniale verleden geregeld tot discussies. Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) haalt op sociale media fel uit. Hij noemt de naamswijziging ‘politiek correcte waanzin’.

‘Het is allemaal onze schuld en het enige wat wij - blanke Europeanen - nog mogen voelen is schuld en schaamte’, klink het.

Bron: AD