Nabestaanden nemen afscheid van Stephen Hawking

In Cambridge is zaterdagnamiddag afscheid genomen van de overleden wetenschapper Stephen Hawking. Er was voor de begrafenisplechtigheid in de kerk van Saint Mary the Great zelfs speciaal muziek met ruimtegeluiden gecomponeerd.

De kist met daarop witte 'Universe' lelies en witte 'poolster' rozen werd de kerk binnengedragen door collega's van de universiteit van Cambridge. In en rond de kerk was een grote massa verzameld om een laatste groet te brengen aan de wereldvermaarde wetenschapper.

Naast zijn kinderen Robert, Lucy en Timothy waren er ook heel wat bekende aanwezigen, van ondernemer Elon Musk over toneelauter Alan Bennett tot model Lily Cole.  Een van de meest opmerkelijke gasten was Eddie Redmayne, die voor zijn vertolking van Hakwing in de film The Theory of Everything een Oscar kreeg. Redmayne las voor tijdens de plechtigheid. Ook Felicity Jones, de actrice die in de biografische film Jane Hawking vertolkt, woonde de begrafenis bij.

Tijdens de ceremonie werd er speciaal voor Hawking gecomponeerde muziek gespeeld. Het werk heet Beyond the Night Sky en is geïnspireerd door een gedicht en Hawkings werk A brief history of time. Ook opgenomen geluiden uit de ruimte zijn erin verwerkt.

Bijgezet naast Newton

De as van Hawking zal in juni worden bijgezet in Westminster Abbey, naast het stoffelijk overschot van onder anderen Isaac Newton en Charles Darwin.

Hawking kreeg op zijn 21ste de diagnose dat hij leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Door de ziekte belandde hij in een rolstoel en moest hij een computer gebruiken om te kunnen communiceren. Hij gold als één van de belangrijkste experts op het vlak van zwaartekracht en zwarte gaten, en verwierf wereldwijde faam met zijn boek A brief history of time (Het heelal in het Nederlands), dat in 1988 werd gepubliceerd en waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht.

De professor overleed op 14 maart vreedzaam in zijn slaap thuis in Cambridge. Hij werd 76.

Bron: BELGA