Foto: AFP

Puigdemont ‘zal zich nooit overgeven’ en zet ‘strijd’ voort

De Catalaanse separatist Carles Puigdemont, die in Duitsland in de cel zit, ‘zal zich nooit overgeven’ en ‘is vastbesloten om de strijd verder te zetten’. Dat heeft een van zijn advocaten, Gonzalo Boyé, dinsdag gezegd na een bezoek aan de politicus in de gevangenis van Neumünster.

‘Hij (Puigdemont) heeft gezegd dat wij (de Catalaanse separatisten) ons nooit zullen overgeven en dat is zijn boodschap aan de Catalaanse bevolking’, zei Boyé.

Puigdemont heeft volgens de raadsman in zijn eerste verklaringen na zijn arrestatie in Duitsland ook ‘zijn volledige vertrouwen uitgedrukt’ in het Duitse gerecht dat binnenkort moet beslissen over zijn eventuele uitlevering aan Spanje.

Volgens zijn raadslieden verkeert de politicus in uitstekende gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Hij heeft ‘goede moed’. ‘Hij is zeer sterk en zeer duidelijk in zijn vastberadenheid’, zei meester Boyé.

Ex-minister van Onderwijs
De afgezette Catalaanse minister van onderwijs Clara Ponsati, die haar ballingschap in België voor Schotland heeft verruild, biedt zich woensdag bij de Schotse politie aan. Dit heeft haar advocaat Aamer Anwar dinsdag bekendgemaakt. Ook zij maakt voorwerp uit van een Europees aanhoudingsbevel tegen Catalaanse separatisten.

Ponsati begeeft zich vrijwillig naar een politiecommissariaat in Edinburgh. Dezelfde dag verschijnt ze in daar voor een rechtbank, waar haar raadsman haar voorwaardelijke vrijlating zal vragen. De Schotse justitie moet zich vervolgens uitspreken over een eventuele uitlevering aan Spanje, waartegen zij zich 'hevig zal verweren'. Ponsati heeft eerder deze maand België verlaten om opnieuw economie te doceren aan de prestigieuze St. Andrews Universiteit in Schotland.

Aamer Anwar zegt dat zijn cliënte de beschuldigingen tegen haar 'categoriek afwijst'. Volgens haar vormen ze een 'politieke vervolging' en kunnen voor de Spaanse justitie haar fundamentele rechten niet gegarandeerd zijn. In een recent vraaggesprek met de Britse openbare omroep BBC zei Ponsati 'er bijna zeker van te zijn de gevangenis in te gaan'. De politica heeft steun gekregen van leden van de Schotse nationalistische partij SNP die de verzuchtingen van de Catalaanse separatisten deelt.

Aanhouding

Puigdemont werd zondag op grond van een Europees aanhoudingsbevel opgepakt, nadat hij met een wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij was onderweg van Finland, waar hij onder andere een voordracht had gegeven, naar België waar Puigdemont in ballingschap leeft. Spanje wil Puigdemont oppakken, omdat hij een illegaal referendum had georganiseerd voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

Het Spaanse parket heeft ondertussen een onderzoek geopend naar twee Catalaanse politieagenten die Puigdemont vergezelden op het ogenblik van zijn arrestatie.

Bron: BELGA