Neumünster: Puigdemont wordt de strafgevangenis binnengereden. Carsten Rehder/ap
De Duitse politie hield gisterochtend de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont tegen op de A7, net voorbij de Deense grens. Puigdemonts lot hangt af van wat de rechter beslist: geldt in Duitsland het misdrijf ‘rebellie’?
Puigdemont: rebellie of hoogverraad?
Neumünster: Puigdemont wordt de strafgevangenis binnengereden. Carsten Rehder/ap
De Duitse politie hield gisterochtend de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont tegen op de A7, net voorbij de Deense grens. Puigdemonts lot hangt af van wat de rechter beslist: geldt in Duitsland het misdrijf ‘rebellie’?
BrusselCarles Puigdemont hoort vandaag waarschijnlijk of hij aangehouden blijft, dan wel dat hij in voorwaardelijke vrijheid wordt gesteld. Daarna is het wachten op een uitspraak ten gronde van de rechter die moet beslissen of Puigdemont aan Spanje wordt overgeleverd. Volgens het Duitse blad Focus zou Puigdemont overwegen om asiel aan te vragen in Duitsland, omdat hij vindt dat hij vervolgd wordt voor zijn politieke ideeën.
Puigdemont wordt beschuldigd van rebellie tegen de Spaanse staat. Vrijdag had de magistraat van het Spaanse Hooggerechtshof, Pablo Llarena, bekendgemaakt dat hij dertien leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging zou vervolgen voor rebellie. Daarop werd het Europees Aanhoudingsmandaat gereactiveerd tegen de Catalaanse leiders die op de vlucht zijn voor het Spaanse gerecht.
Puigdemont werd gisterochtend, in zijn auto met Belgische nummerplaat op de A7 Autobahn tussen Frøslev en Flensburg tegengehouden, zo’n vijftig kilometer voorbij de Deense grens met Duitsland. De Duitse politie was door de Spaanse collega’s getipt dat de afgezette Catalaanse minister-president op komst was. De Spaanse inlichtingendiensten hadden, nog volgens Focus, Puigdemont de hele tijd in het vizier. Om 11.19 uur werd hij gearresteerd. Hij heeft de nacht doorgebracht in een cel in Neumünster.
25 tot 30 jaar cel
Mocht de Duitse rechter oordelen dat ‘hoogverraad’ en ‘rebellie’ hetzelfde betekenen, kan Puigdemont aan Spanje worden overgeleverd
Vandaag verschijnt Puigdemont voor de rechter. Die heeft vervolgens zestig dagen de tijd om te onderzoeken of het misdrijf ‘rebellie’ ook in Duitsland geldt. Volgens de Duitse kranten is dat niet het geval. Het begrip dat het dichtste in de buurt komt is ‘hoogverraad’ en daar staat een levenslange gevangenisstraf op. Dat is ongeveer even zwaar als de 25 tot 30 jaar, bepaald in het Spaanse strafwetboek. Mocht de Duitse rechter van oordeel zijn dat ‘hoogverraad’ en ‘rebellie’ hetzelfde betekenen, dan kan Puigdemont binnenkort aan Spanje worden overgeleverd.
Vanaf vrijdagavond wist Puigdemont dat hij elk moment kon worden opgepakt. Hij was eind vorige week naar een conferentie in Helsinki geweest en normaal had hij zaterdag om 16.00 uur een vlucht terug naar Brussel genomen. Maar volgens zijn Finse vrienden had hij ervoor gekozen om op een andere manier te reizen. Hij wist immers dat hij het risico liep dat hij op de luchthaven zou worden opgepakt.
België, Schotland en Zwitserland
Carles Puigdemont is niet de enige Catalaanse leider die op de vlucht is voor het Spaanse gerecht. Op 31 oktober zijn zes Catalanen in Brussel gearriveerd. Drie onder hen worden vervolgd voor rebellie, een van hen is onlangs naar Schotland verhuisd. Zaterdag kreeg het Belgische gerecht de Europese aanhoudingsbevelen voor de Catalanen die in België verblijven. Maar voor zover geweten zijn de Belgische autoriteiten niet achter hen aangegaan. Waarschijnlijk zullen ze een van de komende dagen een vraag krijgen om zich bij het gerecht te melden.
De Duitse politie was door de Spaanse collega’s getipt dat de afgezette Catalaanse minister-president op komst was
Ook in Schotland is het Europese aanhoudingsbevel ingediend. Gisteravond had Clara Ponsatí, de afgezette minister van Onderwijs, zich bij de Schotse politie gemeld, maar ze gaat in beroep tegen haar overlevering. De Schotse regering zit in een lastig parket. De woordvoerder van premier Nicola Sturgeon zei dat het algemeen geweten is dat de Schotse regering het recht erkent van de Catalanen om over hun eigen toekomst te beslissen. De overheid is fel gekant tegen het beleid van de Spaanse regering om politici die naar onafhankelijkheid streven, te arresteren en op te sluiten. Maar hij zei ook dat uitleveringen als gevolg van een Europees aanhoudingsmandaat een zaak van het Britse gerecht is, en daar heeft Schotland niets over te zeggen.
In Zwitserland verblijven ook nog twee Catalanen, maar van hen wordt er maar één voor rebellie vervolgd.
Grote betoging in Barcelona tegen de arrestaties
Achter het spandoek ‘vrijheid voor de politieke gevangenen’, hebben gisterenmiddag vele duizenden Catalanen geprotesteerd tegen de aanhouding van Carles Puigdemont. Ze willen dat hij wordt vrijgelaten en ze verwijten de leiders van de Europese Unie dat ze de Catalaanse leiders in de steek laten.
Gisteravond is er ook nog een manifestatie gehouden voor de vier gebouwen in Barcelona waar de administratie van de Spaanse regering gehuisvest is. Het kwam tot schermutselingen met de politie.
In Brussel kwamen gisterenmiddag op het Schumanplein enkele tientallen Catalanen hun ongenoegen uiten over de arrestaties. (reuters)