Foto: AP

Puigdemont krijgt steun in Catalonië én België

Duizenden Catalanen trokken zondag door de straten van Barcelona. Ze vragen de vrijlating van de separatistische Catalaanse leiders, onder wie oud-minister-president Carles Puigdemont, die zondag opgepakt werd in Duitsland. Ook tientallen Catalanen en sympathisanten hebben zondag op het Schumanplein in Brussel een solidariteitsactie gehouden.

De manifestanten in Catalonië zwaaiden met de Catalaanse vlag en roepen slogans als 'Vrijheid voor de politieke gevangenen' en 'Puigdemont president', stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP in de Catalaanse hoofdstad vast. De actievoerders reageren op een oproep van een separatistische groepering, het Comité voor de verdediging van de Catalaanse republiek, en trokken van de Ramblas, de bekende Barcelonese boulevard, naar de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Barcelona.

Het kwam tot botsingen tussen sommige betogers en de politie. Volgens de gezondheidsautoriteiten raakten minstens 33 mensen gewond, volgens de politie werden drie betogers opgepakt. Terwijl een stoet rustig door de straten trok met de traditionele vlaggen van de separatisten, liepen de gemoederen op bij de betogers van CDR (Comitès de Defensa de la República), een radicale groep die voor een onmiddellijke breuk met Spanje pleit. Bij de prefectuur gooiden sommige van hen met vuilnisbakken naar de Catalaanse politie (Mossos d'Esquadra), die de menigte met de wapenstok terugdreef en zelfs in de lucht schoot.

Voor de delegatie van de Europese Commissie riepen de betogers 'dit Europa is een schande'. Geen enkel land van de Europese Unie steunt de onafhankelijkheidsbeweging van Catalonië. 'Ze gaan niets tegenhouden met de arrestaties, integendeel', zei Yolanda Salleras, een 37-jarige kinesitherapeute. 'Ze willen ons begraven, maar telkens ze toeslaan, staan er vier nieuwe separatisten op.' Voor haar is de tijd van betogen voorbij. 'We hebben iets radicalers nodig. Ik zou het land platleggen, een algemene staking van verscheidene dagen totdat ze allemaal vrijgelaten worden.'
 

Brussel
‘Met de repressie willen ze onze beweging kapotmaken, maar eigenlijk maken ze die sterker en dat merken ze niet eens’, zegt de Catalaanse betoger Pere Jordi Junqué aan het Schumanplein in Brussel. ‘Sinds het begin van de vorige eeuw hebben we een tiental Catalaanse presidenten gekend die allemaal in gevangenschap of ballingschap zijn geweest. Dat is de situatie waarin we leven. Ze blijven maatregelen tegen ons treffen, maar dan moet je je niet meer afvragen waarom we ons willen afscheiden.’

Het Catalaanse parlement heeft intussen nog altijd geen premier. De eerste kandidaat, Carles Puigdemont, vluchtte naar België in ballingschap en de tweede kandidaat, Jordi Sanchez, zit in voorhechtenis in Madrid. De derde kandidaat, Jordi Turull, zit sinds vrijdag samen met vier andere Catalaanse separatistische politici ook in voorhechtenis op bevel van rechter Pablo Llarena. Daardoor kon Turull het debat dat zaterdag voor zijn beëdiging gepland was, niet bijwonen.

‘Het is absurd, want we gaan terug naar een autoritair regime zoals we dat gekend hebben 50 jaar geleden met Franco. De mensen die nu aan de macht zijn van de Partido Popular zijn een uitloper van het Franquisme. Er is dus niets veranderd, vooral binnen het gerechtelijk systeem’, aldus Pere Jordi Junqué.

Bron: BELGA