Foto: AFP

Carles Puigdemont verschijnt maandag voor Duitse rechter

Voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont is zondagochtend door de Duitse politie opgepakt bij het oversteken van de Deens-Duitse grens. Nu moet een Duitse rechter beslissen over zijn uitlevering aan Spanje. Zijn advocaat verwacht dat Puigdemont voorwaardelijk in vrijheid zal worden gesteld.

Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Carles Puigdemont, verwacht dat de Catalaanse oud-minister-president onder voorwaarden zal worden vrijgelaten, in afwachting van de behandeling ten gronde van het aanhoudingsbevel dat tegen hem uitgevaardigd is. Puigdemont zal maandag voor de rechter verschijnen, die officieel de identiteit van Puigdemont moet vastelle. Dat deelt het parket van Sleeswijk-Holstein zondag mee.

Volgens zijn Catalaanse advocaat Jaume Alonso-Cuevillas wordt zijn cliënt correct behandeld en werd zijn juridische verdediging al geactiveerd. Het is volgend Bekaert nu aan de Duitse justitie om de geijkte procedure bij een Europees aanhoudingsmandaat te volgen. 'Dit is de gewone procedure in Schengenzone. Er zijn echter genoeg redenen om het Spaanse verzoek om uitlevering te weigeren, en mijn cliënt meteen weer vrij te laten. Maar dat is aan het Duitse gerecht.'  

De Duitse rechter moet binnen de 48 uur beslissen over die voorwaardelijke invrijheidsstelling. Binnen een periode van 60 dagen moet de Duitse justitie ten gronde oordelen over de uitvoering van het aanhoudingsbevel dat Spanje tegen Puigdemont uitgevaardigd heeft. Maar Bekaert denkt dus dat Puigdemont snel onder voorwaarden vrij zal worden gelaten, 'zoals in België ook gebeurd is'. Puigdemont zou naar de gevangenis van Neumuenster gebracht zijn in het noorden van Duitsland. 

Aanhouding

Puigdemont werd zondagochtend om 11.19 uur opgepakt in Duitsland toen hij de grens met Denemarken overstak. De Catalaan was met de auto vanuit Finland op weg naar België, waar hij al enkele maanden in ballingschap leeft.

Zijn wagen werd door de snelwegpolitie van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein aan de kant gezet. Daarop werd hem gemeld dat hij geseind stond, en dus opgepakt werd. Puigdemont wordt momenteel vastgehouden in een politiekantoor in de Noord-Duitse Kiel.

Het Spaanse Hooggerechtshof vaardigde vrijdag nieuwe aanhoudingsbevelen uit tegen Puigdemont en vijf andere separatistische Catalaanse politici. Puigdemont was op dat moment in Finland, waar hij onder meer een lezing gaf aan de universiteit van Helsinki. De Finse politiedienst KRP zei dat ze de standaardprocedure voor uitlevering zou opstarten, maar dat de verblijfplaats van Puigdemont niet bekend was. De Finse politicus Mikko Karna, die Puigdemont onderdak bood, zei dat zijn gast Finland vrijdag al had verlaten.

Protest

De crisis rond de Catalaanse kwestie blijft zo dus voortduren. Rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof bevestigde vrijdag de vervolging wegens rebellie van dertien Catalaanse separatisten, onder wie Puigdemont. Hij wordt onder meer vervolgd voor het organiseren van het referendum van 1 oktober 2017 over zelfbeschikking, hoewel dat verboden was en ondanks 'het ernstige risico op gewelddadige incidenten'. Door dit nieuwste arrest worden bijna alle leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging geviseerd door het Spaanse gerecht.

De aanhoudende juridische strijd drijft ook de spanningen in de straten van de Catalaanse hoofdstad Barcelona op: nadat vrijdag met Jordi Turull ook de zoveelste kandidaat-minister-president werd aangehouden, kwam het tot straatprotesten waarbij enkele tientallen mensen lichtgewond raakten.

Bron: Reuters