Foto: REUTERS

Vooruitzicht op handelsoorlog schrikt beurzen op

Dat Amerika een stevige importheffing wil opleggen voor Chinese producten, leidt op de beursvloer tot onrust. In navolging van de Amerikaanse en Aziatische indices kleurt ook de Brusselse Bel20 donkerrood.

De Dow Jones nam gisterenavond een duik van meer dan 700 punten, en eindigde zo 2,93 procent lager. In het oosten was de angst voor een heuse handelsoorlog nog veel groter. De Japanse Nikkei-index kreeg een klap van 4,5 procent te verwerken.

In Europa lijkt er minder paniek, maar toch staan er overal rode cijfers op de tabellen. Na anderhalf uur handel schommelen de meeste verliezen tussen de 1,5 en de 3 procent.

Brussel is op dat vlak geen uitzondering. Bij het luiden van de openingsbel ging de sterindex Bel20 bijna een procent lager. Na een uur was de indicator weggezakt tot 3.788 punten, een verlies van 1,82 procent ten opzichte van de slotkoers van donderdag.

Alle aandelen uit de korf gaan omlaag; Het zwaarste verlies is voor metaalbedrijf Umicore, dat ook in China fabrieken heeft. De Amerikaanse importheffing zou het bedrijf dus stevig kunnen treffen.

‘Oneerlijke praktijken’

Trump wil 50 miljard dollar ophalen met een importheffing, volgens hem een compensatie voor ‘de winsten die de Chinezen behalen via oneerlijke handelspraktijken’. Later wordt nog een lijst met meer dan 1.000 producten bekendgemaakt. China kondigde al tegenmaatregelen aan, in de vorm van heffingen om Amerikaanse producten zoals stalen pijpen, varkensvlees, fruit en wijn.