Foto: AP

Automobielfederatie: ‘Luchtkwaliteit zal sowieso verbeteren door daling aantal dieselwagens’

Aangezien het aantal dieselwagens in België stelselmatig afneemt, zal de luchtkwaliteit aan scholen op termijn sowieso verbeteren. Dat stelt automobielfederatie Febiac in een reactie op het onderzoek van Greenpeace naar de luchtkwaliteit op scholen.

Na onderzoek bij 222 scholen blijkt dat de luchtkwaliteit in en rond 61 procent van de Belgische scholen slecht te noemen is, maakte de milieuorganisatie Greenpeace vandaag bekend. Slechts in 3 procent van de scholen is er sprake van gezonde lucht.

Febiac benadrukt nu dat er niet uit het oog mag worden verloren dat de luchtkwaliteit er jaar na jaar op vooruit gaat. In een verklaring wordt onder meer gewezen op de daling van het aantal dieselwagens, die schadelijke stikstofoxiden uitstoten. ‘Bovendien is de roetuitstoot sterk gedaald sinds de veralgemening van roetfilters op dieselwagens’, klinkt het nog.

Voorts pleit Febiac ervoor de kiss-and-ridezones verder van de speelplaats te installeren, de verkeersstromen verder van de onmiddellijke schoolomgeving te houden en de toegang tot de school zo veel mogelijk weg te houden van de drukste verkeersas.

De automobielfederatie benadrukt tot slot dat het positief is dat er onderzoek wordt gedaan naar de luchtkwaliteit aan de schoolpoort. Toch heeft ze kritiek op het feit dat Greenpeace normen hanteerde die strenger zijn dan de huidige Europese normen. ‘Het is wat té makkelijk om zelf de norm te bepalen, dan kies je eigenhandig hoeveel scholen veilig of onveilig zijn.’

Bron: BELGA