Foto: REUTERS

Bekroond architect beschuldigd van seksueel wangedrag

De Amerikaanse architect Richard Meier zet tijdelijk een stap opzij als hoofd van zijn architectenbureau nadat vijf vrouwen hem hebben beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

The New York Times publiceerde dinsdag gedetailleerde getuigenissen van vijf vrouwen die Richard Meier beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. Die beschuldigingen gaan terug tot de jaren tachtig.

Een van hen is meubelontwerpster Carol Vena-Mondt. Zij werd uitgenodigd voor een etentje bij hem thuis, maar bleek bij aankomst de enige gast te zijn. Meier probeerde haar nadien te dwingen tot seks. ‘Ik probeerde me van hem los te trekken, maar hij greep me bij de arm en sleurde me van de gang mee naar de slaapkamer.’ Ze kon met veel moeite toch vluchten, maar durfde pas jaren later te vertellen wat haar was overkomen.

De andere beschuldigingen komen van vrouwelijke werknemers. De 24-jarige Laura Trimble Elbogen werd in 2009 aangenomen als zijn assistente. Meier nodigde haar uit bij hem thuis omdat te vieren. Hij toonde haar naaktfoto’s die hij had genomen van andere vrouwen en vroeg Elbogen om zich uit te kleden. Zij weigerde en vertrok, maar durfde niet te spreken uit vrees om haar job te verliezen.

De 22-jarige Alexis Zamlich deelde haar negatieve ervaring met Meier datzelfde jaar wél aan het management. Zij werd door de architect uitgenodigd bij hem thuis om te helpen met zijn collages. Bij een van die bezoekjes had hij onaangekondigd zijn broek uitgetrokken voor haar neus. Volgens bronnen van The New York Times werd Zamlich 150.000 dollar betaald bij een schikking.

Het was niet de eerste keer dat Meier op die manier indruk probeerde te maken op vrouwelijke werkneemsters, zo blijkt uit de verhalen van twee andere vrouwen in de krant, die zich afspeelden in 2000 en 2003.

Pritzkerprijs

De 83-jarige Meier neemt daarom zes maanden verlof als hoofd van zijn architectenbureau, zo werd aangekondigd met een bericht op de website. ‘Ik ben verontrust en beschaamd door de getuigenissen van verschillende vrouwen die zich beledigd voelen door mijn woorden en daden’, aldus Meier. ‘Onze herinneringen van de feiten mogen dan wel verschillen, maar ik wil me oprecht verontschuldigen bij iedereen die zich beledigd voelen door mijn gedrag.’

Meier werd in 1984 bekroond met de Pritzkerprijs. Hij was toen de jongste winnaar ooit van de prestigieuze architectuurprijs. Meier tekende onder andere het Getty Center in Los Angeles, het museum voor hedendaagse kunst MACBA in Barcelona, en het stadhuis en bibliotheek in Den Haag.